Kultúra

2017.08.27. 19:25

Örömzene a zenei analfabetizmus megszüntetésére Letenyén

LETENYE Egy angolszász gitárpopot játszó fővárosi zenekar, a The Bluebay Foxes nyerte az Öröm a Zene! országos tehetségkutató verseny szombaton délután megtartott letenyei elődöntőjét. A zenekar ezzel jogot szerzett arra, hogy októberben a budapesti Music Expo keretében tartandó döntőn ringbe szálljon a 3 millió forint összértékű fődíjért.

Gyuricza Ferenc

Második alkalommal rendezte meg a Cseh Tamás Program támogatását is élvezve a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) az Öröm a Zene! nevet viselő tehetségkutató verseny zalai fordulóját. A partnere ebben ezúttal is letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár volt, így értelemszerűen magának a rendezvénynek is a dél-zalai város adott helyet. Szombat délután négy zenekar lépett fel a tehetségszínpadon .

- Ez egy nyílt verseny, így bár elsősorban zalai, illetve a nyugat-dunántúli régióból nevező fellépőket vártunk, a távolabbról érkező érdeklődőket is szívesen fogadtuk - mondta Dömők József, a házigazda intézmény igazgatója. - Ennek köszönhetően a mostani versenyen egy zalai és egy vasi zenekar mellett két Budapest környéki csapatot hallgatunk meg.

Zalát a TeaBag képviseli, Vas megyéből a Clap4What nevezett, a két távolabbi csapat pedig a székesfehérvári tagokból álló, de már budapesti székhelyű The Bluebay Foxes, valamint a fővárosi és gyöngyösi kötődésű Lépjünk a Holdra.

A letenyei versenyen győztes The Bluebay Foxes zenekar énekes-gitárosa, Juhász Bálint. Mögötte Katona András dobos, valamint Vagyok Zsombor gitáros Fotó: Gyuricza Ferenc

- A kilencedik évfolyamában járó Öröm a Zene! az ország legnagyobb szakmai alapon működő zenei tehetségkutatója - folytatta Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, a zsűri elnöke. - Évente mintegy ezer zenekar jelentkezik a sorozatra, és ebből körülbelül négyszáz élőben is bemutatkozik a zsűri előtt.

A verseny díja nagyon jelentős, a nyertes idén már hárommillió forint értékű támogatást kap, amiből a HANOSZ jóvoltából egymillió forintot hangszerre és hangtechnikai eszközökre fordíthat, míg kétmillió forintot a Cseh Tamás Program ad hanglemez és videoklip készítésére.

Andrásik Remo azt is hozzátette: minden egyes területi elődöntő nyertese felléphet az októberben tartandó budapesti Music Expón, ahol a végső győztest választják ki. Emellett a területi döntők továbbjutói - amennyiben pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadói alprogramjában - automatikusan túljutnak az első selejtezőn, vagyis az Öröm a Zene! sorozatában elért végső eredményüktől függetlenül is nagy esélyük van a támogatás elnyerésére.

- Az a célunk, hogy olyan generációt indítsunk el a magyarországi és Kárpát-medencei könnyűzenében, amelynek tagjai vérfrissítést hozhatnak, s akik idővel képesek lesznek a jelenlegi szereplők helyébe lépni - fűzte tovább Andrásik Remo, majd arról szólt még, hogy a könnyűzene iránti érdeklődés a közönség részéről is adott hazánkban, de tapasztalatai szerint a többségre jelenleg még zenei analfabetizmus jellemző, ami egyrészt a a zenei közoktatás hiányának tudható be, továbbá annak is, hogy a társadalom egy jelentős része a zenekultúrát nem tekinti az egyetemes kultúra részének.

A letenyei selejtezőt végül a zsűri egyhangú döntése alapján a The Bluebay Foxes nyerte, míg a verseny kiemelkedő zenei tehetségének járó Újfalusi Gábor-díjat a Lépjünk a Holdra zenekar dobosa, Bánszki Botond vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!