Kultúra

2017.03.19. 10:03

Könnyen megtanulható - citeraszakkört indítottak a felsőrajki iskolában

Felsőrajk – Mindig példaértékű, ha egy oktatási intézmény pedagógusai igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a népi hagyományok átörökítésére.

Horváth B. Attila

A felsőrajki Szent Imre-Suli Harmónia Általános Iskolában nemrég citeraszakkört indítottak. Van még Zalában pár intézmény, ahol hasonlóan szerepet kap az oktató-nevelő munkában ez a kifejezetten magyar hangszer, de sajnos, egyre kevesebb.

A felsőrajki iskola diákjai körében egyelőre nagyon népszerű úgy a szakkör, mint a hangszer. Különösen igaz ez az alsósokra, akik nagy lelkesedéssel ismerkednek a citerával. Mint azt Kulcsárné Csejtei Marianna tanárnőtől, a szakkör vezetőjétől megtudtuk: jelenleg 23-25 gyermekjár a szakkörbe. – A szakkör idén januárban indult – hallottuk tőle.

– Ennek az az előzménye, hogy én gellénházi vagyok és ott már 13 éve működik a Galagonya Citeracsoport, melynek berkeiben szintén gyerekeket tanítunk. Ott azonban nem iskolai rendszerben, hanem a művelődési ház repertoárjában, önkormányzati támogatással működik a csoport. Szeptember óta dolgozom  Felsőrajkon és az iskola vezetése részéről merült fel az igény, hogy kezdjem el itt is a citeraoktatást a gyerekeknek.

Kulcsárné Csejtei Marianna (középen) a lelkes kis citerás-növendékekkel
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Kulcsárné Csejtei Marianna azt is elmondta: 23-25 gyermek jelentkezett a szakkörbe, második osztályostól a hetedikesig. Nyilván, ekkora létszámnál több csoportbanfolyik a munka.

– Ami egyelőre problémát okoz, az az, hogy nincs elég citeránk – árulta el a pedagógus. – Amiken most tanulunk, azok többsége az én citeráim, egy-két tanulónak van saját citerája, ám ez a ritkábbik eset. Két kisgyermeknek most rendeltek hangszert a szüleik, tehát azért a szükséges családi háttér és támogatás megvan, de sajnos, ezek a hangszerek nem olcsók, és bizonyosan nem engedheti meg magának mindenki.

Az otthoni gyakorláshoz jó lenne használt citera is, tehát nem kell feltétlenül újat venni. Az új hangszerek ára egyébként 30 és 100 ezer forint között alakul.

A tanárnő azt is jelezte, most még gyermekjáték-dalokat tanulnak és a ritmusokkal ismerkednek. De nyilván, rendszeres és kitartó munkával szeretnének viszonylag rövid időn belül előbbre jutni.

– Immár 13 év óta a gellénháziakkal minden nyáron citerás szaktáborba megyünk és én nagyon szeretném, ha az idei táborba már innét is vihetnék gyerekeket – jelentette ki. – Ott ugyanis napi 4-5 óra gyakorlással hihetetlenül sokat tudnak fejlődni. A szaktáborban nem én tanítok, hanem két külső oktató jön, akiktől még én is tudok ellesni praktikákat...

Érdekes, hogy a gyerekek körében népszerű a hangszer, ezt a tanárnő bő évtizednyi tapasztalata alapján teljes bizonyossággal mondja.

– A citera könnyen magtanulható hangszer, a gyerekek általa nagyon hamar juthatnak sikerélményhez – szögezte le a szakkörvezető.

A nebulók rengeteg indokot fogalmaztak meg a kérdésre, hogy miért szeretnek citerázni. Azonban mind közül a legfrappánsabb választ a  2. osztályos Molnár Dorinától kaptuk.

– Nekem azért tetszik a citera, mert ha megtanulok rajta zenélni, akkor a papámnak bármit el tudok játszani és nem fáj majd tőle a feje, mint a rádiótól – árulta el. – Ezt biztosan szeretni fogja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!