Kultúra

2009.10.14. 02:26

Szabad szappanozni

Zalaegerszeg (se) - Ha hiszik, ha nem, a kézmosásnak is van világnapja. Mégpedig október 15-e. Több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF tavaly rendezte meg először a világnapot.

Sinkovics Eta

A magyar iskolák idén először kapcsolódtak a programba, melynek keretében az UNICEF és az Amway az iskolákkal közösen rajzversenyt hirdetett a diákok körében. A pályázaton több mint hatszáz zalai alsó tagozatos kisdiák is részt vett, köztük a bocföldei, a zalacsányi iskolából, illetve Nagykanizsáról két iskola csatlakozott a felhíváshoz, Zalaegerszegről pedig a landorhegyis tanulók neveztek. Ezekben az intézményekben csütörtökön tartják az eredményhirdetéssel egybekötött díjkiosztót - a győztes rajzok egyébként országos versenyen is részt vesznek. A program egerszegi patrónusa, Pusztai Erzsébet elmondta, mindenütt kapnak szappant is a gyerekek, amivel azonmód kezet mosnak. A világnapon a Landorhegyi iskolában védőnői tájékoztatót is hallhatnak a kézmosás fontosságáról. S talán mondani sem kell, hogy e ténynek a mostani H1N1 vírusos időszakban kiemelkedően megnőtt a jelentősége. Nem árt tudni, a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A kórokozók mindenütt megtalálhatók, de a legnagyobb számban a kezünkön.

A kézmosás világnapja tájékoztatójából az is kiderül, hogy egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt nem tudni, mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az, hogy a tusfürdőhasználat Magyarországon is megelőzte a szappanhasználatot, arra utal, nem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiénés ajánlásokat. Szappanos kézmosásra nemcsak akkor van szükség, ha piszkos a kezünk, hanem többek közt evés előtt és után, a WC-használatot követően, de nem szabad elfeledkezni erről a fontos mozzanatról akkor sem, ha például állatot simogattunk. A győztes rajzok országos versenyre kerülnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!