Kultúra

2015.11.22. 16:44

Segítenél? Írj mesét!

Zalakaros – Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy művésztanár és egy könyvtár, amely meseíró pályázatot hirdetett. Egyetlen feltételt szabott csak az íróknak: a meséknek a művésztanár grafikáiról kellett íródniuk.

Horváth-Balogh Attila

Stílszerűen valahogy így lehetne kezdeni annak a nagy közösségteremtő erővel bíró kezdeményezésnek a bemutatását, melynek szombaton volt a csúcspontja. A Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár 2014-ben, a magyar népmese napja alkalmából meseíró pályázatot hirdetett több korosztály számára. Feltételként csupán annyit szabtak, hogy a mesék Varga Attiláné, Galambokon élő művésztanár által készített grafikák alapján szülessenek meg. A felhívásra 81 pályamű érkezett, melyeket szakértő zsűri értékelt, s a legjobbak közülük (szám szerint 48 darab) bekerültek a Mesélő ceruza című mesekönyvbe, melynek ünnepélyes bemutatójára a Zalai Gyermekkönyvhét keretében, szombaton került sor a zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola aulájában. Itt valamennyi szerző – többségükben gyerekek, de volt néhány felnőtt is, köztük maga Novák Ferenc polgármester – átvehetett egy-egy tiszteletpéldányt.

Varga Attiláné (balról) egy-egy tiszteletpéldányt Elek Aliznak és Szilágyi Lizának is átadott

– A kötet 280 példányban jelent meg, hála önzetlen támogatóinknak, akik finanszírozták a költségeket – hallottuk Horváthné Nagy Elvirától, a könyvtár vezetőjétől. – Többségünk egyébként, akik közreműködtünk a könyv elkészítésében és kiadásában, ingyen és bérmentve vállaltuk a munkát, lévén, jótékony célról van szó.

– A könyv, illetve annak megjelenése maga a csoda, és a segíteni akarás szimbóluma – mondta köszöntőjében Novák Ferenc polgármester. – Örömmel tölt el a két szomszédos település, Zalakaros és Galambok összefogása, mely megmutatkozott a kezdeményezés kapcsán.

A rendezvényen a könyvből 200 példányt két alapítványnak ajánlott fel a közösségi ház és könyvtár. Az egyik a zalaegerszegi Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, mely a sérült nagyradai Elek Alizkát segítheti. A másik pedig a galamboki kötődésű, halmozottan sérült kislány, Szilágyi Liza nevéhez köthető.

A mesekönyv bemutatóját a Garabonciás Együttes műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!