Kultúra

2015.07.20. 16:57

Picasso művészetére is reflektálniuk kellett a résztvevőknek

Lendva - A szlovén Jure Markota és a szerb Jovana Mitic közös alkotását találta a közönség a legjobbnak a jubileumi, XX. LindArt Nemzetközi Ifjúsági Művészetelep megnyitóján.

Gyuricza Ferenc

Mindez azt jelenti, hogy a két fiatal képzőművész hamarosan önálló tárlattal is bemutatkozhat a határ menti városban. A szimpózium műveiből összeállított tárlat pedig a Fő utcai műteremben tekinthető meg, ahol a munkálatok egy része is zajlott.

A napokban zajlott a XX. Lind-Art Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep Lendván, amire hat fiatal művész – a horvát Tihana Grzanic, az osztrák Marissa Wedenig, az olasz Stefano Cescon, a szerb Jovana Mitic, a szlovén Jure Markota, valamint a magyar Horváth Zsófia – pályázott eredményesen. A lendvai művésztelep egyik sajátossága, hogy párba sorsolják a résztvevőit, és az általában egymással első ízben találkozó alkotóknak lehetőség szerint közösen kell dolgozniuk. Egy másik szempontot is előírtak a szervezők, a várban látható Picasso-kiállításra kellett reflektálniuk a műveknek.

Ezt legmarkánsabban Horváth Zsófia és Marissa Wedenig párosa vállalta fel, a festményeiken Picasso kubizmusára és szexualitására utaltak, de a nézőket is igyekeztek bevonni az alkotás folyamatába, a kiállítóteremben előre gyártott és sokszorosított portréképek kiszínezésével bárki elkészítheti a saját maga Picassót ábrázoló művét.

A XX. LindArt nyertes párosa, a szlovén Jure Markota (balról) és a szerv Jovana Mitic a közösen alkotott képük előtt a péntek esti tárlatnyitón. Hamarosan önálló kiállításon is bemutatkozhatnak. Fotó: Gyuricza Ferenc

Stefano Cescon és Tihana Grzanic közös munkáira sokkal inkább a lendvai táj volt hatással, a természeti ihletésű festményeiket és rajzaikat közös keretbe foglalva, játékosságot kínáló felfüggesztéssel tárták a látogatók elé, s ezzel a formabontó megoldással fejezték ki tiszteletüket Picasso szellemisége előtt.

A győztes páros, Jure Markota és Jovana Mitic kettőse a konstrukció–dekonstrukció jegyében kubista formákat alkottak, s közös munkájuknak a két művész eltérő technikája adott még külön izgalmat, a szlovén művész szobrászat iránti vonzalma miatt a térbeli lehetőségeket is igyekeztek a legjobban és legoptimálisabban kihasználni.

A LindArt kiállítással debütált a művésztelepet szervező Galéria és Múzeum Fő utcai terme is, itt a jövőben további állandó, illetve időszaki kiállítások is várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!