Kultúra

2015.09.22. 16:48

Papírra rótt csodák - Kiállítás nyílt a szerzetesek reánk hagyott örökségéből

Nagykanizsa - Az országos vonatkozású Ars Sacra Fesztivál keretében az egykori kanizsai ferences szerzetesek könyvtárának darabjaiból nyílt kiállítás.

Horváth-Balogh Attila

A Halis István Városi Könyvtár-beli tárlat a Szent József plébániához, illetve Váron István plébánoshoz köthető, de hozzátette a maga részét a bibliotéka is.

- A Szent József Plébánia könyvtárából a ferencesek által ránk hagyott könyveket hoztam: egyrészt régi könyveket, másrészt olyanokat, amelyeknek a kinézete érdekes, vagy patinásak - hallottuk tőle. - Van például egy 18. századi Bibliánk és értékes anyakönyvekbe is bepillantást nyerhet a látogató a kiállításon. Az izgalmas tárlat apropóját a szerzetesek éve és a szakrális művészetek hete, az Ars Sacra Fesztivál adja.

A megnyitón két előadás is elhangzott, az atya azt mutatta be, hogy a szerzetesi könyvtárak hogyan járultak hozzá a társadalom épüléséhez. A másik előadó, Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese pedig az internet és a Biblia kapcsolatáról beszélt.

A kiállításon 70 muzeális értékű és 300 kölcsönözhető, a Szentírásról és szerzetesekről szóló könyv látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!