Tánc

2017.12.03. 09:43

A Pántlika Néptánccsoport tánclépéseiben lüktetett a népi kultúra

Küküllő-menti, zalai–, szatmári– és cigánytáncoktól is pezsgett szombaton a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.

Szabó Zsófia

Fotó: Gergely Szilárd

A Pántlika Néptánccsoport ünnepelte alapításának tizenötödik évfordulóját nagyszabású gálaműsorral, melyen tüzes léptek, dallamok, ritmusok segítségével utaztatták határon innen és túlra a közönséget. A csoport tagjai mindnyájan rutinos táncosok: közülük jópáran már a Pántlika létrejötte előtt is büszkélkedhettek néptáncos múlttal.

Fotó: Gergely Szilárd

– A Kanizsa Táncegyüttes 2002-ben rendezett jubileumi estjén jöttünk össze újra, mi, akik anno a létrejöttében is részt vettünk – mesélte Feszt Attiláné. – Addig ugyan többen némi szünetet tartottunk a táncban, ám olyannyira jól éreztük magunkat, hogy elhatároztuk: megalapítjuk a Pántlika Néptánccsoportot. Ma is a tánc szeretete tart bennünket együtt – mondta az együttes oszlopos tagja. Ahogy azt is: több generáció táncol a csoportban, a huszonnégytől a hatvanöt esztendős korosztályig. Jelenleg tizennyolcan táncolnak együtt. Azonban új tagokat is szeretettel várnak. Mivel mindannyiuk számára fontos, hogy „elvessék a magot”, a néptánc szeretetét a felnövekvő nemzedékben is.

A néptánccsoport koreográfusa, Vizeli Dezső pedig azt hangsúlyozta: a gálaműsoron, a házigazdák mellett, a Kanizsa Táncegyüttes, a Zsibavirág Gyerek Tánccsoport, a Drávagyöngye Táncegyüttes, a KISZÖV Senior Táncegyüttes, valamint a Bojtár Népzenei Együttes is szórakoztatja a közönséget.

A fergeteges hangú rendezvényen Kámánné Szép Terézia, a Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője, Cseresnyés Péter államtitkár és Balogh László, a humán bizottság elnöke is elismeréssel szólt a Pántlika Néptánccsoport hagyományápoló tevékenységéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában