Kultúra

2011.10.04. 18:00

Padlást, kamrát kutattak át az izsákos diákok

Göcsej, Hetés és Őrség nap is szerepelt az Izsák ÁMK minapi programsorozatában, amely az egészséges életmód és a hagyományok ötvözését tűzte célul.

Magyar Hajnalka


Immár 6. alkalommal szerveztek egészségnapokat az iskolában, amihez minden évben új mottót keresnek. Idén a „Régi ízek – egészség a tányéron” koncepció bontakozott ki. Ennek jegyében az osztályok választhattak egy-egy tájegységet, aminek néprajzi kincseiből kiállítási anyagot gyűjtöttek, továbbá felkészültek Göcsej, Hetés és Őrség népdalkincséből, néphagyományaiból is.

- Nagyanyáink egyszerű ételei nem voltak egészségtelenek, főként, mivel jó sok mozgás is társult a fogyasztásukhoz. Ráadásul az ésszerűségen alapuló népi konyhában a spórolásra is szép példákat láthatunk, ami ma ugyancsak aktuális... - halljuk a program két szervezőjétől, Horváthné Csőre Ildikó közművelődésszervezőtől és Némethné Pintér Mónika biológiatanártól. - A szülők, nagyszülők lelkes közreműködésének köszönhetően a gyerekek egyebek közt kukoricamálét, dödöllét, krumpliprósza, különféle kalácsokat, tökmagolajos babsalátát, fokhagymaolajos mártogatóst kóstolhattak, e módon is azonosulva a tájegységek hagyományaival.

- Magunk is meglepődtünk, mi mindent hoztak otthonról a gyerekek - kalauzolnak végig az emeleti galérián megrendezett, számos becses néprajzi értéket - kerámiák, szőttesek, faragások - felvonultató kiállításon. - Az osztályok nagyon lelkesen készültek, mindenki átnézte a padlást, kamrát, utazott a nagyihoz, hogy hozzájárulhasson a kiállítás anyagához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!