Természet és kultúra

2019.06.20. 09:00

Ötesztendős a Zsuppán-kert kulturális programsorozata

„Még 2008 nyarának egyik szép napján mesébe illő módon, ám mégis magától értetődő természetességgel akadtunk rá a TELEK-re. A telekre, amely akkor még csak pár nagyon szép régi épület volt s egy mögötte húzódó végeláthatatlan, elvadult erdőség”, olvasható Nagy András írása a Zsuppán-kert keletkezésének pillanatáról.

Arany Horváth Zsuzsa

A telekvégi Pajtában rusztikus körülmények fogadják a tárlatokat és a látogatóikat

Fotó: Zsuppán-kert

– Ötévesek lettünk – tudósította örömmel e sorok íróját Nagy András, a kertet és a birtokot a korábbi tulajdonos iránti tisztelet okán Zsuppán-kertnek nevezett hely megálmodója. Ami nemcsak egy fővárosi, szegedi család magánbúvóhelye, hanem közösségi tér. Neves hazai művészek zenélnek, olvasnak fel, állítanak ki náluk 2014 óta, a közbeeső időben pedig gyerekek tölthetik hamisítatlan falusi paradicsomban táborozási napjaikat.

– Ha számba vesszük a befektetett munkát, ha átgondoljuk tapasztalatainkat, hosszú öt év volt – szögezi le a házigazda. – Ha a sikerekre gondolunk, a megélt örömökre, akkor elröppent az idő.

A telekvégi Pajtában rusztikus körülmények fogadják a tárlatokat és a látogatóikat
Fotó: Zsuppán-kert

A Zsuppán-kert gazdái 10 éve vásárolták meg a gyönyörű öreg házat és kertet. Az első időszak a felújítással telt. Rendbe tették az épületeket, megpróbálták visszaszerezni a természettől azt, ami ha nem is jog szerint, de vágyaik alapján őket illeti. Barátok, vendégek sokasága igazolta, különleges vonzása van a helynek. Elkezdtek hát közösségi programokat szervezni, táborokat, fazekastanfolyamot, néptánc­előadást, míg 2014 őszén megérkezett az első művész vendég, s lezajlott az első koncert is. Az elmúlt öt évadban 30 különböző kulturális eseményt rendeztek, ezernél több látogatóval.

– Mi sikerként éljük meg egy 350 fős, apró falvacskában, ahol a versenyt a modern médiával is fel kell venni – állítja Nagy András, hozzátéve, a pályázatokkal küzdenek, a műsoraikat igyekeznek úgy összeállítani, hogy az vonzó legyen a környék, Göcsej kisfalvai polgárainak. A rendezvények nyitottak, ingyenesek.

Idén egy hónapba tömörítik a programot, két táboroztatás köré. A második egybeesik a Göcseji Dombérozóval. Remélik, ezzel racionalizálni tudják az alapítvány működését.

A Zsuppán-kert június 29. – július 7. közt várja vendégeit: Papp Ákos költő és fotós bemutatkozása indítja a programot, itt lesz a Forró Ólom retrorock zenekar, látható lesz Domokos János Ars Sacra-díjas filmje a hajléktalanokról. Július 3-án érkezik Bakos Árpád és Mirosláv Jovancic, két délvidéki népzenész, július 5-e Meszléry Judit Jászai Mari- díjas színésznő önálló estjének a napja Ha már szögekbe léptem címmel. A IV. Göcseji Dombérozó keretén belül H. Kulcsár Ágnes festőművész tárlata jelentkezik, július 15-én Jónás Tamás költő egyéni estjével várják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában