kitüntették

2019.07.28. 18:58

Osztrák állami díjat kapott Michel Houellebecq francia író

Az egyik legdacosabb életmű megalkotójaként az európai kortárs irodalom egyik legbefolyásosabb hangja.

Michel Houellebecq francia írót az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű elismeréssel tüntették ki pénteken Salzburgban.

Alexander Schallenberg kulturális miniszter a Mozarteum Egyetemen adta át az elismerést. A méltatást Daniela Strigl irodalomkritikus tartotta.

A díjról döntő zsűri indoklásában kiemelte:

Houellebecq az egyik legdacosabb életmű megalkotójaként az európai kortárs irodalom egyik legbefolyásosabb hangja.

Houellebecq köszönőbeszédében elmondta, meglepőnek tartja, hogy írók díjakat kapnak, „mintha az emberiség jótevői volnának, holott többnyire egyáltalán nem azok, és nem is állítják ezt magukról.

Nemritkán nemcsak önmagukat, hanem az egész társadalmat megvetik, és sokan úgy vélik, jó dolog lenne az emberiség eltűnése”

- mondta.

Az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést 1965 óta adják át egy európai szerző nemzetközi figyelmet keltő irodalmi munkásságáért.

Schallenberg kifejtette: a díj célja nemcsak az, hogy elismerje a jelentős irodalmi művek alkotóit, hanem elsősorban az,

hogy hozzájáruljon a kulturális egyetértéshez és a kulturális párbeszédhez Európában.

Az osztrák állami irodalmi díjat az utóbbi években megkapta Patrick Modiano (2012), John Banville (2013), Ljudmilla Ulickaja (2014), Mircea Cartarescu (2015), Andrzej Stasiuk (2016), Karl Ove Knausgard (2017) és Zadie Smith (2018).

Borítókép: origo.hu / Pályi Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!