evezni muszáj

2019.07.12. 10:43

Országos kerámia és gobelin biennále nyílik a Balatonon

A keramikus- és textilművészek idén a hajózás témájában alkottak. 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható.

A tizenkettedik „Pelso” Országos Kerámia Gobelin Biennálé nyílik meg szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

A kiállítás tematikája, a „Navigare necesse est – evezni muszáj” kifejezés gazdag inspirációt adott az alkotóknak.

„A jelmondat Cnaeus Pompeius Magnus római hadvezér hajósaihoz intézett tanácsának – Navigare necesse est, vivere non est necesse, magyarul Hajózni muszáj, élni nem – részlete” – ismertette Gocsa Katalin művészettörténész.

Kiemelte, hogy

a mottóként szolgáló mondatrészlet a keramikus- és textilművészek számára nemcsak a hajózást jelentette, hanem alkotásaikban a hajózáshoz kapcsolható életérzésre és jelenségekre is asszociáltak: a vízre és a víztükörre, a tükröződésre és a fényre, a partra, az apályra és a dagályra.

Kutatásokat végeztek, hogy a római civilizációban milyen szerepe volt a tengeri és a folyami hajózásnak, milyenek evezőket, vitorlákat használtak.

A művészettörténész szerint

a sokszínűségtől vált gazdaggá, érdekessé és izgalmassá a tárlat. A biennálén 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható.

A keramikusok munkái közt faliképek, tálak és bárkák jelennek meg, vékony porcelánvitorlákkal és ragasztott síküvegekkel készítettek változatos kerámiahajókat. A textilesek alkotásai közt klasszikus és sokféle kísérleti munkák is szerepelnek. A hagyomány miatt a biennálé címe (kerámia és gobelin) megmaradt, viszont a műfaji korlátok már kevésbé kötöttek, mint a seregszemle alapításakor. Gocsa Katalin elmondta,

az alkotók műfajban és anyagban is szabadon kísérletezhetnek.

A kiállításon többek közt megtalálhatók a lyukasztott, festett, applikált, ragasztott papírképek és vegyes-technikával készült munkák is. Az 1997-ben indult kiállítássorozat „hívószava” Müller Róbert, a biennálé alapítójának kezdeményezésére a régi római civilizációból eredő kincsen, a Seuso-tálon olvasható felirat: Pelso, vagyis a Balaton latin neve.

A biennálésorozat emblémája a 4-5. századból származó kincs – a vadászjelenettel díszített, egyetlen vastag, öntött ezüstlapból készült tál – rajza.

A XII. „PELSO” Országos Kerámia és Gobelin Biennálé szeptember 14-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában