Kultúra

2017.05.17. 16:01

Ódonságok, újdonságok - új tárlat a Göcseji Múzeumban

ZALAEGERSZEG - A fenti címmel nyílt meg szerdán a Göcseji Múzeum gyűjteményi gyarapodását bemutató tárlat a felújítás előtt álló időszaki kiállítóteremben.

Magyar Hajnalka

Kaján Imre múzeumigazgató köszöntőjében is utalt a várt felújításra, hiszen a látogatók egy leharcolt teakonyhán keresztül jutottak be a tárlatra, a bejáratot ugyanis életveszély miatt le kellett zárni. Megköszönte mindazon egerszegiek gesztusát, akik a múlt relikviáit rendelkezésükre bocsátották, hiszen a mostani tárlatot követően a készülő új várostörténeti állandó kiállítás is gazdagodhat általuk.

A mikrofonnál dr. Kostyál lászló, mögötte Velkey Péter (balról) és Kaján Imre
Fotó: Pezzetta Umberto

A múzeum új szerzeményeit hét tematikus csokorba rendezve láthatjuk. A tárlatot megnyitó Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető a régészeti leletek, szakrális tárgyak, játékok, dokumentumok, képzőművészeti alkotások stb. sorából - mint szívéhez közel állót - kiemelte Szabó Gyula kefekötő műhelyének berendezését, valamint Dandi Kis Károly néhai prímás hegedűjét. Igéretet tett rá, hogy amennyiben a múzeum a hangszert restaurálja, ő szívesen megszólaltatja.

Végül dr. Kostyál László igazgatóhelyettes, a kiállítás kurátora beszélt a tárlat rendhagyó voltáról, hiszen a kollekció szerteágazó összetétele miatt öt muzeológus működött közre a rendezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!