Kultúra

2017.04.13. 11:44

Hogy keveredett bele a nyúl a húsvétba?

Eredetileg egy pogány ünnephez köthető, a keresztények eleinte nem komálták a nyulakat, de végül megbékéltek vele.

A húsvét időzítése nem véletlen. Mint ahogy a karácsony a téli napéjegyenlőségre lett időzítve, így a tavaszira is érkezett egy keresztény ünnep (325-ben a niceai zsinaton döntöttek arról, hogy húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold utáni vasárnapra essen).

A kereszténység elterjedése előtt, a germánok Ostara tiszteletére csaptak egy bulit, aki a termékenység istene volt. Na az ő kedvenc állata volt a nyúl, mégpedig a szapora hajlama miatt. Itt a tavasz, búgnak a nyulak, aztán lesz rengeteg kisnyuszi. Ez a magyarázat.

A keresztényeknek ez nem volt éppen ínyére, mert a Bibliában a nyulat tisztátalan állatnak tekintették, de később már elfoglalta helyét a hagyományban, egyre gyakrabban fordult elő vallásos képeken.

A húsvéti nyúl a 16. században bukkant fel először német gyermekmesékben, ezekben az állt, hogy a jó gyerekeknek tojásokat hoz a nyuszi, ha a sapkájukból fészket raknak neki. Két évszázaddal később az Amerikába kivándorló németek elvitték magukkal ezt a szokást, és az ottani hagyomány részévé vált. A 19. században a az édességgyártók elkezdték teríteni a piacot csokinyulakkal és onnan már nem volt megállás.

A South Park azon felvetése, hogy az első pápa, Szent Péter nyúl volt, minden valóságot nélkülöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!