Kultúra

2016.06.06. 12:53

New Yorkban kiállító zalai orvosok

Zalaegerszeg - Négy zalai kötődésű orvos is szerepel műveivel a New Yorkban megnyílt nemzetközi orvos-képzőművész kiállításon.

Magyar Hajnalka

A művészi vénával megáldott egészségügyi szakemberek tárlatának a New York-i magyar főkonzulátus ad helyet, tudtuk meg dr. Simán László söjtöri háziorvostól, aki Pécsett dolgozó fogorvos fiával a kiállítás színvonalas, gazdag zenei és irodalmi programmal dúsított megnyitóján is jelen lehetett. Ezt megelőzően persze kivették a részüket a tárlat rendezéséből is.

Dr. Simán László és fia, dr. Simán Benedek, utóbbi munkái előtt a New York-i megnyitón

Dr. Simán László - mint az számos zalai tárlata okán nem meglepő -, fotósként mutatkozott be, négy nagyméretű, korábban díjakkal elismert képével, amelyek közt absztrakt felvétel és portré is akad. Dr. Simán Benedek fogorvos, dr. Nagy Edit radiológus, valamint dr. Peitler Gyula gyermekgyógyász pedig festményekkel képviselte szűkebb pátriánkat, ugyancsak a technikai és stílusbeli sokszínűség jegyében. A június 12-ig nyitva tartó tárlaton 60 orvos, köztük 41 magyar alkotásai láthatók, s híreink szerint a zalai kollekció különösen nagy tetszést aratott.

Dr. Simán László fotói: Tevehajcsárok, A halak titkos élete, Barnamoszat, Deep Purple

A rendezvénynek a Nemzetközi Orvos-képzőművész Társaság kérésére adott otthont a főkonzulátus. A társaság külföldön dolgozó magyar, vagy magyar származású, szakmájuk mellett művészeti tevékenységet is végző orvosok kezdeményezésére jött létre, s szervez évente vándorkiállítást Asklepio-Med néven, melyet először rendeztek meg Európán kívül. Noha a kezdeményezés az Egyesült Királyságban dolgozó és alkotó orvosoktól indult el, a New York-i kiállításra Európából, Észak Amerikából és Ausztráliából szintén érkeztek alkotások.

Dr. Simán Benedek: Álom a kékórában

Dr. Nagy Edit Imitation című sorozata

Dr. Peitler Gyula Téli kép című festménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!