Kultúra

2017.06.21. 15:15

Nemzeti érték lett a szablyavívás

A Zala Megyei Értéktárban is szerepel a magyar szablyavívás, mely felkerült a Magyar Értéktárba - ez a hungarikumok "előszobája".

Keszey Ágnes

A magyar huszár, a  tanya és az erdélyi Torockó épített öröksége is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a Hungarikum Bizottság döntése értelmében- ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be Kecskeméten, a bizottság ülése után.  Ismertette azt is, hogy  a Magyar Értéktár öt tétellel bővült: már  beletartozik az egyetlen magyar, középkori alapítású,  pálos szerzetesrend, a pásztorkultúra elengedhetetlen részét ősi  eszköze és fegyvere: a hortobágyi karikás ostor, legsikeresebb sportágunk, a magyar vízilabdázás, a közel  250 éves   Hollóházi porcelán és a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás.

A Magyar Szablyavívó Iskola egy tavaly tavaszi bemutatója egy vívástörténeti tárlat megnyitóján a keszthelyi Balatoni Múzeumban - elöl jobboldalt Gausz Tamás
Archív fotó: Keszey Ágnes

- A zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi települési és a Zala megyei értéktárban is szerepel a magyar szablya, a magyar szablyavívás és a Borsody-vívórendszer - mondta el Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola zalai oktatója. A  zalai értéktárban  olvashatóak szerint – melybe Máday Norbert terjesztette fel - a szablyavívás kiemelkedő alakja: Borsody László „a sok támadó és védő mozdulat ezernyi kombinációját építette fel világos, logikus, jól felépített rendszerbe. A stratégiára és taktikára különös hangsúlyt helyezett. A mozdulatok katonai logikával történő tökéletes összefűzése, semmilyen más külföldi vívó rendszerben nem található meg."

- A magyar szablya és a szablyavívás speciálisan magyar típusú harcmodor és harcművészet. Innen, a Kárpát-medencéből a huszárhagyományok elterjedésével került át a különböző harcterekre és a tengerentúlra is. Az ott alakult könnyűlovas alakulatok mind a huszárok mintájára lettek kiépítve és az általuk képviselt magyar szablyavíváson alapult az ottani fegyverforgatás. Ebből fejlődött ki az európai államokban a kardvívás majd a későbbiekben a sportvívás - idézte fel Gausz Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!