Kultúra

2009.06.10. 02:29

Nem váltja meg a világot

Zalaegerszeg - Húsz év terméséből válogatott egy csokorra valót a kötetéhez Dolgos Péter Dodó. A versek némelyike nem kerülhette el a sorsát, így dalszövegként már sokak számára ismerős lehet, de persze újdonságokkal is találkozhat, aki kézbe veszi a gyűjteményt.

Péter Gyöngyi

Csak semmi pánik! címmel jelent meg a Bazooka zenekar frontemberének kiadványa. Dolgos Péter Dodóban tavaly fogalmazódott meg az igény, hogy verseit nyomtatásban, kötetben lássa viszont. Eredetileg azt tervezte, minden művét egyszerre adja ki, végül a százötven költemény közül most - véletlen, hogy éppen ennyi - harminchat került a színes ábrákkal illusztrált könyvbe. A grafikák a keszthelyi Kalmár János Kukás tetováló nevét dicsérik. A gyűjtemény megszületése körül Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője bábáskodott, ő is lektorálta, az előszót Müller Péter Sziámi írta.

- Nem akarom megváltani a világot, csupán azt szerettem volna, ha nyoma marad a verseimnek - összegzett a szerző. - Helyén kezelem azt, hogy kötetem jelent meg, de természetesen nagyon vártam már, hogy a kezemben tarthassam. Jó érzés. Mégiscsak komoly dolog ez, mégha nem is veszek öltönyt a bemutatóra... Általában nem fiktív dolgokról írok, zömében olyan történetekről, érzésekről szólnak a verseim, amiket megéltem. Az olvasót meg majd elgondolkodtatják. Születésük háttere, az élmény az enyém, de még ha minden ember külön individuum is, sorsok, érzések fedhetik egymást. Vannak kevésbé vidámak a versek között, elvégre az élet néha szomorú fordulatot vesz, és vannak vidámabbak. Mindenféle téma felbukkan közöttük.

Tizenhét éves lehetett, amikor először papírra vetette gondolatait, elsősorban zenekara számára. Most már sajnálja, de korábban sok művétől végleg megvált, a lapok a szemét között végezték. Ma már nem ilyen könnyelmű.

Mint minden alkotónak, vannak termékenyebb és kevésbé ihletett időszakai.

- Előfordul, hogy hajnali négykor felkelek és könnyedén megírok egy verset, máskor meg napokon át agyalok rajta, mire elkészül - avatott be Dodó a kulisszatitkokba. - Ha megvan, kis időre elteszem az orrom elől, hogy eltávolodjak tőle, aztán, ha akkor is megfelelőnek találom, amikor újraolvasom, akkor úgy hagyom. A zenekar tagjai természetesen ismerik a verseimet, feleségemnek is megmutatom. A cimborák már persze ugratnak, mondogatják, hogy lesz majd Dolgos összes is... Az írás nálam természetes dolog. Néhány éve nekiláttam egy zenés színdarabnak is...

Nagyobbik fia, a 18 éves Normen azokkal a verseivel találkozott eddig, melyek dalként már ismertek, ám a kötetet még nem látta a fővárosban élő fiatalember. A 10 éves Zsombor büszke rá, hogy édesapjának verseskönyve van, de, mint Dodó fogalmazott, a költemények még nem neki valók.

A tervek szerint hamarosan megtartják a zalaegerszegi könyvbemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!