meghatározó élmények

2019.06.18. 09:00

Négy év krónikája jelenik meg dr. Polgár József legújabb kötetében

Négy év, amikor megnyílt a világ címmel jelent meg dr. Polgár József fogorvos, irodalmár 14. kötete, amelyben a szerző számos diáktörténetet elevenített fel.

Benedek Bálint

Dr. Polgár József és a friss kötet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A fogorvosként dolgozó dr. Polgár József első könyvét még 2005-ben jelentette meg Nők, férfiak, kutyák címmel.

Azóta már számos más témában megcsillogtatta írói tehetségét, legutóbb tavaly a 13-as számról szóló írásával örvendeztette meg az olvasóit. Az ötlet Balogh Lászlótól, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatójától származik, aki arra kérte, hogy elevenítse fel az egykori Landler-gimnázium növendékeként szerzett élményeit.

Dr. Polgár József és a friss kötet
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– A korábbi írásaimban néhány sor erejéig már utaltam az 1960 és 1964 közötti nagykanizsai középiskolai éveimre, ám a megtisztelő felkérés nyomán kialakult komplex kötetterv már sokkal komolyabb vállalásnak tűnt – emlékezett vissza a könyv születésének közvetlen előzményeire dr. Polgár József. – Ezt a témát profik, amatőrök és szinte mindenki megírta már valamilyen formában, hiszen természetes, hogy mindenkinek maradandó emlékek, soha nem felejthető sztorik egész sora kötődik az egykori alma materhez. Nem gondoltam volna, hogy le kellene írnom, mikor tettünk rajzszöget a tanár székére vagy büdössajt-­papírt az íróasztal alá, hiszen az iskolai évekhez tartozó természetes diákcsínyek mellett életre szóló muníciót kaptunk az iskolától. Ebben az érzékeny életkorban és időszakban mindenki rácsodálkozik a világra, kitárul előtte a horizont, és új impulzusokkal gazdagodik. A roppant fontos négy év jelentőségére szerettem volna rávilágítani, hiszen itt kell megtanulni azt, hogy milyen irányt is választunk magunknak.

A szerző a városát nyilvánvalóan elfogultan kedveli, de könyve elején őszintén leírja, hogy eleinte nem mindig szeretett iskolába járni. Ám a gimnáziumi évek eseményei olyan erősen elraktározódtak benne, hogy végül azt is bevallja: „Itt kaptam olyan emberi tartást, erkölcsi értéket, melyek alapjai életemnek.”

– A tanáraimnak hálával tartozom, mert megtanították érteni a tananyagot, ezután elkezdett megnyílni előttem a világ – mesélte. – Természetesen ehhez jönnek az osztálytársakkal együtt megélt értékes pillanatok, a beszélgetések, a szerelmek, az apróbb sztorik, sőt némi fikció is, hogy a mondanivaló igazán nagy hatással legyen az olvasóra.

A gimnáziumi barangolást érdekessé teszik a szintén e falak között érettségizett Stamler Emma fényképei. Balogh László igazgató a kötet bemutatóján úgy fogalmazott: a diákok, az ifjúság mindig a határokat keresi, azokat át akarja lépni, és át is lépi. Így van ez rendjén, ez a megismerés, mindenféle pozitív pedagógia lényege, hogy ezt a folyamatot empátiával és tudással segítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában