Kultúra

2017.01.11. 16:10

Natura Naturata - Teremtett Természet

Zalaegerszeg - Natura Naturata (teremtett természet) címmel nyílik kiállítás Konok Tamás alkotásaiból január 20-án, jövő pénteken 17 órakor a Keresztury Dezső VMK Gönczi Galériájában.

Magyar Hajnalka

Konok Tamás (87) a kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alakja, a Nemzet Művésze, a francia Nemzeti Érdemrend lovagja, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, címzetes egyetemi tanár.

Zalaegerszegi tárlatának megnyitóján köszöntőt mond Vadvári Tibor alpolgármester, Katona György mérnök-közgazdász, majd Spiró György Kossuth-díjas író fűz gondolatokat Konok Tamás pályájához és műveihez. A programon közreműködik az Egerszeg Vonósnégyes. A megnyitót követően ugyancsak Spiró György lesz a vendége annak a pódiumbeszélgetésnek, amely a magyar kultúra napjából merít témát.

Konok Tamás festőművész egyik jellegzetes munkája előtt

Konok Tamás a geometrikus absztrakció markáns képviselője, festmények és relief épületszobrok egyaránt kötődnek nevéhez. Eredetileg zenésznek készült, majd mégis a képzőművészet vonzása bizonyult erősebbnek. A főiskola festő szakán Bernáth Aurél volt a mestere. 1959-ben Párizsban telepedett le, egy évvel később már megnyílt első önálló párizsi tárlata, majd az Egyesült Államokban is bemutatta alkotásait. 1970-ben megkapta a francia állampolgárságot.

Első magyarországi tárlata 1980-ban nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban, feleségével, Hetey Katalinnal közösen. Művei megtalálhatók többek közt a Magyar Nemzeti Galériában, párizsi és New York-i közgyűjteményekben. Zalaegerszegi kiállítása február 18-ig várja majd az érdeklődőket.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!