Kultúra

2017.04.04. 08:25

Mozaikból áll össze a kerek egész - fiatalok álmodták meg a nagykanizsai társulatot

Nagykanizsa - Ambiciózus és tehetséges fiatalokból alakult meg a Mozaik Társulat, a tagok álma, hogy a csapat egyszer nagy színtársulattá növi ki magát.

Horváth-Balogh Attila

Első, nagy volumenű bemutatkozásuk városukban, Nagykanizsán lesz a Honvéd Kaszinóban április 12-én, ahol a költészet napja alkalmából Ülni, állni, ölni, halni című József Attila-estjükkel lépnek színpadra. Erről és a társulatról a rendező és vezető koreográfussal, Nikolics Zsannával beszélgettünk.

- Érzékeltük, hogy környezetünkben elég sokan foglalkoznak művészetekkel olyanok, akik korábban a Városi Diákszínpad, vagy a Magic Ritmo Tánccsoport tagjai voltak, ám a gyerekcsapatokba már nem férnek bele, mert időközben felnőttek - bocsátotta előre Zsanna. - Van továbbá két diák is a csoportban, akik már nívós eredményeket értek el a saját területükön, hogy úgy gondoltuk, ezeket a művészeti tevékenységeket, amelyeket már nem amatőr szinten művelnek, összevonjuk, és erre építve alakítunk egy új csoportot. A Mozaik Társulat független művészeti csoport, amelynek tagjai szabadon kalandoznak a színházi, zenei, mozgásművészeti, lírai és drámai műfajok közt. A társulat a saját darabjait adja elő, a közeljövőben éppen a már említett József Attila-összeállítást, melynek a szövegkönyvét, forgatókönyvét, dramaturgiáját mi magunk írtuk és ugyancsak mi álmodtuk meg a táncos betéteket is.

A Mozaik Társulat falvakban is fellép, képünk például Garaboncon készült Fási Barnabásról, Nikolics Zsannáról, Farkas Dóráról és Micsinai Dominikről Fotó: Gergely Szilárd

Nikolics Zsanna hozzátette: megalakulásuk óta már több előadáson vannak túl, számos vidéki településen is jártak és szerepeltek sikerrel.

- Én a Mozaik Társulatban a dramaturgiával foglalkozom, de a többieknek, Micsinai Dominiknak, Farkas Dórának, Pávlicz Erikának és Fási Barnabásnak is megvan a maga szerepe a csapat munkájában - folytatta a társulat bemutatását Nikolics Zsanna. - Igyekszünk valóban csapatmunkát végezni, hiszen egyikük a vers- és prózamondás, másikuk a tánc mestere és van olyan is, aki az ének műfaját műveli magas nívón. A produkciókba mindenki egyenrangú félként teszi bele a maga gondolatát, látásmódját, tudását, valódi együttműködést szeretnénk, nem valamiféle one man show-t.

Zsanna azt is elárulta: a jövőben a József Attila-darabbal szeretnének minél több helyre, akár az ország távoli pontjaira, különféle megmérettetésekre is eljutni. Hosszú távon pedig abban bíznak, hogy sikerülhet betölteniük azt az űrt, ami abból fakad, hogy Nagykanizsának nincs felnőtt színtársulata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!