Kultúra

2017.04.12. 18:45

Mindenből duplán - A látványt is fontosnak tartják a Hooligans tagjai

Zalaegerszeg - "Amikor egy zenekar pihen, az nem jelent nagyon jót. Egy zenésznek a színpadon a helye, az a dolga, hogy a közönségét szórakoztassa."

Gyuricza Ferenc

Kiss Endi, a Hooligans dobosa mondta mindezt lapunknak annak kapcsán, hogy zenekarával alaposan felpörgették a ritmust. Tavaly ünnepelték fennállásuk húszéves jubileumát, új albummal jelentkeztek, valamint volt egy speciális koncertjük is a Magyar Virtuózok zenekarral: áthangszerelve adták elő legnagyobb slágereiket. Endi azt mondja, a tempót idén sem veszik vissza, több meglepetéssel is készülnek az év során.

- Ezek egy része ismert már, így az is, hogy a közeljövőben jelenik meg a tavalyi jubileumi koncert felvétele egy dupla DVD-n - mondta Endi. - Az volt a szándékunk, hogy a teljes háromórás show eljusson azokhoz a rajongóinkhoz is, akik személyesen nem lehettek részesei az élménynek, de kíváncsiak rá. Ezenfelül is vannak terveink, azok viszont csak részben publikusak, mert a részletek még kidolgozásra várnak. Annyit persze elárulhatok, hogy mindent duplázni szeretnénk ebben az évben.

Hogy mindez pontosan mit jelent, arról annyit mondott a dobos: dupla DVD, dupla válogatásalbum s dupla év végi nagykoncert. Utóbbi ráadásul két külön helyen, két különböző programmal. A látványra szeretnének fókuszálni, hiszen a zene ma már önmagában nem elegendő a közönség figyelmének lekötéséhez.

A Hooligans a közelmúltban lépett fel a zalaegerszegi városi sportcsarnokban. A kép előterében balról Tóth Tibor gitáros, Ördög Tibor Csipa énekes, valamint Késmárki Zsolt basszusgitáros Fotó: A szerző

- Egy zenekar számára az a legnagyobb boldogság, ha a saját produkciójával meg tud tölteni egy sportaréna méretű helyet - magyarázta a Hooligans tagja. - Nekünk ez már második alkalommal sikerült, de azzal is tisztában vagyunk, hogy látvány nélkül akár unalomba is fulladhat egy háromórás koncert. El kell fogadni a tényt, hogy a közönség jelentős hányada a szemével hallgat zenét, ráadásul számtalan külföldi produkció jut el Magyarországra, ami hozzászoktatta az embereket a látványos show-műsorokhoz.

Endi azt is mondja, egyáltalán nem bánja ezt, hiszen ő is azt vallja: hiába jók a dalok önmagukban, a koncertélményhez a fényshow, a pirotechnika is hozzátartozik. Ebben is a személyes kedvencére hivatkozik, a Mötley Crüe zenekarra, amely szinte valódi cirkuszi show-t álmodott s teremtett is a színpadra. Nem tagadja, vannak olyan show-elemek, amiket tőlük emeltek át, ilyen például a forgó dobállvány, amit példaképe, Tommy Lee valósított meg először a koncerteken.

Kiss Endi, a Hooligans dobosa Tommy Lee-t tartja példaképének

- Hozzánk mindig is közel állt az a glam-rock világ, ami a Mötley Crüe-t jellemezte - folytatta Endi. - Minden koncerten természetesen nem tudunk ilyen show-val kiállni, a kiemelt eseményeken, például az arénafellépéseken viszont mi is igyekszünk többet adni látványban, mint általában.

A zenész azt is elmondta, a nyár rendkívül intenzív lesz a Hooligans számára, gyakorlatilag végigturnézzák azt, ezért azzal a hagyománnyal is szakítottak, hogy az új dalokat a nyári időszakban veszik fel.

- Amikor heti öt alkalommal a színpadon vagy és még ehhez jön a stúdiózás, az nagyon fárasztó tud lenni - ismerte el. - Most ugyan nem lesz új lemezünk, ám az év végére tervezett dupla válogatásalbumra szeretnénk feltenni pár új számot. A válogatáslemezt azért adjuk ki, mert állandóan azzal kell szembesülnünk, hogy a korai albumaink már beszerezhetetlenek.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!