Kultúra

2010.10.25. 07:29

Minden-ki-derül: krimivígjátékra készülnek a színházban

A zalaegerszegei Hevesi Sándor Színház ezúttal először Keszthelyen, a Balaton Színházzal karöltve mutatja be legközelebbi színpadi produkcióját, melyre a krimikomédiát kedvelők már bizonyára fenik a fogukat.

Arany Horváth Zsuzsa

- Teljesen véletlenül találtam rá Alfonso Paso Mennyből a hulla című darabjára. Mániám a színdarabolvasás, ami megtetszik, elteszem - mondta Radó Denise vendégrendező, színművész, akinek bársonyos hangját számtalan filmből is ismerhetjük, hiszen az egyik legszebb szinkronhangunk is egyben. És most rendező is, méghozzá nagyon régóta az első női itt a Hevesiben. Úgy látszik, ez ügyben ebben az évadban törik meg a varázs, hiszen őt majd követik pályatársnői.

- Az Ön is lehet gyilkost láttam tőle még gyerekkoromban - folytatta az előzmények felidézését az alkotóművész, hozzátéve, a spanyol szerző, Paso (1926-1978) egy időben oly sikeres volt hazájában, hogy szinte minden este őt játszották a madridi színházak, így egy képregényből vett szállóige is járta arrafelé: moziba menjünk este, vagy nézzük Pasót .

- Amikor őt olvastam, a családom is csodálkozott, miért hahotázom én folyamatosan a konyhában üldögélve - mesélte Radó Denise, aki először 1997-ben vitte színre a bűnügyi komédiát. Akkor játszott a keze alatt Fehér Anna, Csonka András, Román Judit, Besenczi Árpád. Utóbbi most egerszegi direktorként látta úgy, hogy a Hevesi társulata és közönsége is szívesen venné Carlos családja és környezete történetét.


- Spanyolországról szól - mondta lakonikus rövidséggel az ügyvédet, Carlost formáló Kiss Ernő, amikor kérdezem. - Miről szól? Engem köt az ügyvédi titoktartás, legyen elég annyi, hogy karácsony este előkelő szállodába megyünk vacsorázni, de aztán... - tette hozzá. Semmi többet.

- Én egy unatkozó feleség vagyok, ki kell találnom, hogy mivel vigyek színt az életembe. Viszek! De nem mondom el, hogy hogyan - keltette fel az érdeklődést Debrei Zsuzsanna színésznő, hozzátéve, ennek a darabnak minden perce új meglepetés, még a csattanó után is elkezdődhetne egy új történet.

- Alakított karaktert?

- Butuska szőkét már játszottam, de Julia okosabb, rafináltabb annál, szerencsére.

Aki a feltörekvő újgazdag férj feje felett, háta mögött különös élethelyzetet old meg.

- Ennek darabnak az az erénye, hogy arról szól, ami, a néző izgulhat, szórakozhat, kikapcsolódhat. A humorát hasonlíthatnám Rejtőéhez, Molnár Ferencéhez. Szóval a végére minden-ki-derül - összegzett Radó Denise, aki négy éve a szolnoki színházat erősíti, idén Adélt játszott az Üvegcipőben, megrendezte Harris Csupa balláb című, nyolc hölgyet és egy férfit mozgató darabját, s tavasszal színre viszi a Jézus Krisztus Szupersztárt.

- Mióta rendez?

- Ezt pontosan tudom. Amikor várandós lettem, tehát 15 éve, hisz a lányom tizennégy éves. Úgy éreztem, van gondolatom a rendezésről, muszáj megpróbálnom, s szerencsére az akkori igazgatóm is támogatott.

- Milyen női rendezővel dolgozni? - fordultam a színészekhez.

- Egészen más típusú türelemmel rendelkezik a nő, mint a férfi - mondták egybehangzóan.


Elővételi lehetőség a bérleteseknek
Műfajában profi művel találkozunk tehát a Hevesi Sándor Színházban. A zalaegerszegi bérletsorozatban a keszthelyi bemutató miatt ugyan nincsen benne a darab, de a teátrum bérleteseinek jegyvételi elsőbbséget biztosítanak. A keszthelyi bemutatóra november 8-án kerül sor, Zalaegerszegen november 13-tól látható. Ott a helyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!