el lehet veszni bennük

2019.07.11. 19:11

Minden érzékszervre hatnak a különc dán művész alkotásai

Olafur Eliasson műveit nemcsak nézni, hanem tapintani, szaglászni, érezni, sőt, ízlelni is lehet.

Icelandic/Danish artist Olafur Eliasson poses for a photograph beside his art installation titled "Your Spiral View" during a press-preview at Tate Modern in London on July 9, 2019. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Niklas Halle'n

Olafur Eliasson izlandi származású dán képzőművész minden érzékszervre ható, retrospektív tárlata nyílt meg csütörtökön a londoni Tate Modernben. A nagyméretű szobrairól és a különböző természeti elemeket – fát, tüzet, fényt, vizet – alkalmazó installációiról híres művésznek több mint 40 munkáját vehetik szemügyre, illetve tapinthatják, szagolhatják és ízlelhetik meg a látogatók.

A kiállításon helyet kapott egyebek között egy 11 méteres vízesés, egy mohával borított fal, egy tükrös kaleidoszkóp és egy színes köddel teli alagút, utóbbi kettőn keresztülsétálhatnak a látogatók.

A múzeum híres Turbina-csarnokában pedig egy hatalmas legóváros megépítésében segédkezhetnek.

Az 52 éves Eliasson mindig is szerette a váratlan és nem kézzel fogható alapanyagok használatában rejlő kihívást. A természet iránti rajongásából fakadóan a munkái erős ökológiai üzenettel bírnak.

A klímaváltozás problémájának kézzel foghatóvá tétele inspirálta akkor, amikor grönlandi gleccserek darabjait helyezte ki London, Párizs és Koppenhága utcáira, hogy az emberek szeme láttára olvadjanak el.

A mostani tárlaton egy 1999-es fotósorozata látható, amelyen izlandi gleccsereket örökített meg. Eliasson azt tervezi, hogy idén nyáron ismét lefotózza ezeket a helyeket, és a képek egymás mellé helyezésével demonstrálja, hogy az ember okozta klímaváltozás miként alakítja át a tájat.

A Mohafal című alkotást is meg lehet érinteni
Fotó: Niklas Halle'n / AFP

Eliasson szerint a művészet és az aktivizmus természetes módon átfedésben van egymással. Ennek jegyében a tárlat egy olyan helyiséggel zárul, amely bemutatja Eliasson munkásságát a művészeten túl, az építészet, a dizájn és a táplálkozás területeire kalandozva. A múzeum egyik kávézójában továbbá olyan organikus, vegetáriánus ételeket lehet megkóstolni, amelyeket a művész berlini stúdiójának dolgozói fogyasztanak.

Az Olafur Eliasson: In Real Life című tárlatot január 5-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Borítókép: Olafur Eliasson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában