Kultúra

2016.11.14. 21:30

Milyen a jó könyvtáros?

Zalaegerszeg - A települések múltja, jelene és jövője optimális esetben sok szállal kapcsolódik a helyi könyvtárosok elhivatott munkájához, derült ki a tegnapi szakmai napon.

Arany Horváth Zsuzsa

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban zajló tanácskozás keretében Mennyeiné Várszegi Judit, a könyvtárosok egyesülete munkatársa elmondta, az a jó, ha a kistelepülések könyvtárosa helyismereti szemlélettel végzi a munkáját, magyarán mindent gyűjt, ami írás, dokumentum, s később jelentőséggel bírhat a falu, város életében. A papír mellett az elektronikus adatbázis építése is lehetőség ma már, erről Takáts Béla, a szolnoki könyvtár igazgatóhelyettese beszélt. A naprakész honlapok, a média, a megyei lap felületeinek jelentőségét emelték ki az előadók. Kiss Gábor megyei igazgató beszámolója után a baki, gyerekek bevonásával működő értékőrző törekvésekről Baloghné Bacsa Ibolya számolt be. Körmendy Marianna a zalabéri könyvtár központi értékőrző szerepéről szólt, hiszen a községben náluk található a helytörténeti gyűjtemény is. A helyi különlegességekről kiállítással emlékeztek meg nemrég. Gyenesdiás törekvéseiről Hársfalvi György, a klubkönyvtár vezetője számolt be, kiemelve a helyi kiadványok falutörténeti jelentőségét.

Bogár Imre (alapítványi elnök), Nitsch Erzsébet (tagkönyvtár vezető), Major Árpád (nyugalmazott igazgató), Sebestyénné Horváth Margit (megyei könyvtárellátási csoportvezető), a jutalmazó alapítvány tagjainak karéjában középen Vincze Istvánné, az Olvasóinkért díjjal elismert könyvtáros  Fotó: Pezzetta Umberto

A szakmai napon talált gazdára az Olvasóinkért díj , amelyet a József Attila Városi Tagkönyvtár mellett működő Olvasóinkért Alapítvány adományoz évente. Ezúttal a nemrég nyugállományba vonult Vincze Istvánné gősfai könyvtáros kapta az elismerést.

A díjazott 1992-ben kezdte könyvtárosi munkáját Gősfán, a 980 kötetes könyvtár ekkor még a régi iskola épületében volt, 1993-tól lehetőség nyílt a könyvtár bővülésére. Vincze Istvánnénak nagy szerepe volt az eMagyarország Pont kialakításában, a kultúrotthon vezetőjeként színes programokat szervezett, 1998-ban megalapította a Gősfai Baráti Kör Tánccsoportját, közreműködésének köszönhető, hogy a Gősfai Helytörténeti Gyűjtemény megőrizte a helyi értékeket, a település történetének tárgyi emlékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!