örökérvényű mesék

2019.05.13. 13:43

Mesefesztivállal emlékeznek Bálint Ágnesre

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményt május 18-19-én tartják Vecsésen.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Hetedik alkalommal rendeznek Mesefesztivált Vecsésen május 18-19-én, emléket állítva Bálint Ágnes munkásságának.

Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója, a Mesefesztivál főszervezője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy a fesztiválon sok játékkal, színpadi produkcióval várják a családokat, az eseményen lesz pontgyűjtőjáték is, ahol hétpecsétes titkot fejthetnek majd meg a gyerekek hét helyszínen. Emellett megkísérlik felállítani a legnagyobb magyarországi krétarajz rekordját.

A fesztiválon mutatják be azt a mesekönyvet, mellyel örök emléket szeretnénk állítani Bálint Ágnes élete és hagyatéka előtt – ismertette a szervező.

Németh Ágnes, a Bálint Ágnes Emlékház vezetője, az írónő lánya az antológia kapcsán elmondta: minden felkért író örömmel fogadta a felkérést, hogy írjon mesét Bálint Ágnes szellemiségét folytatva.

A kötetben, melyet egy író-olvasó találkozó keretében mutatnak be szombaton, Berg Judit, Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Kertész Edina és Tamás Zsuzsa meséi szerepelnek.

Németh Ágnes elmondta, hogy a kötet első meséje, amit Berg Judit írt, mintha a Frakk a macskák réme című rajzfilm-sorozat nulladik fejezete lenne, arról szól, hogy, hogyan került Frakk Károly bácsiékhoz.

Németh Ágnes beszélt arról is, meglepő számára, hogy az emlékház látogatói közül még mindig nagyon sokan emlékeznek a József Attila-díjas író meséire, a mai gyerekek is jól ismerik a Futrinka utcát és lakóit.

Beszélt arról is, hogy Bálint Ágnes örökérvényű meséiben olyan értékek jelennek meg mint a humanitás, a család melege, a munka érdeme. A történetekből szelídség, béke, nyugalom árad.

„Úgy látszik még a mai generációnak is szüksége van ezekre, mert még mindig vevők rá” – tette hozzá Németh Ágnes.

Borítókép: A Várnai György tervezte Frakk, a macskák réme című film rajzelemei a Magyar Animáció 100 című, a magyar animáció 100 éves történetével foglalkozó konferenciához kapcsolódó kiállításon a Pesti Vígadóban 2015. február 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában