Kultúra

2017.07.18. 19:37

Menő tiniként olvasni manapság?

Lassan, de biztosan eltelik a nyári szünidő fele. Így július közepére már az érettségizők, s a legtöbb egyetemista is végez minden vizsgájával, a fiatalabb generáció tagjai pedig hazatérhetnek a különböző nyári táborokból.

Mikó-Baráth György

Szűk másfél hónappal az iskolakezdés előtt, rengeteg szabadidővel rendelkeznek a fiatalok. Eltöltésére napjainkban már számtalan program s játék kínálkozik, jónéhány online formában. De mi a helyzet az olvasással? Hiú szülői ábránd csupán, hogy egy 14-15 éves gyerek önszántából könyvet vesz a kezébe? Kicsivel több, mint egy éve beszélgettünk Dr. habil Fűzfa Balázzsal az irodalomoktatás nehézségeiről, az örömolvasás hiányáról. Az interjú során a szombathelyi egyetem docense egyértelműen kiállt amellett, hogy a mai gyerekek között is népszerű az olvasás, ha nem is olyan műfajban és formában, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Ezen állítást csak megerősíti az a tény, hogy a nyári szünidő alatt egyre több, könyvek iránt érdeklődő diákkal találkozhat az ember, ha a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban jár. Itt találkoztunk mi is riportalanyainkkal, Szilasi Lili Katalinnal és anyukájával Szilviával, valamint Németh Sárával. Lili most kezdi a 9-et, míg Sára nulladikas lesz szeptembertől, azaz mindketten az ősszel vágnak bele a gimnáziumi évekbe. Szintén közös bennük az, hogy nagyon szeretnek olvasni, bár ennek miértjére Lili édesanyjának mondhatni bennfentes válasza volt. – Lili még meg sem született, de már könyvtárba járt, hiszen én terhességem ideje alatt is sokat olvastam. Kezdetben viszont őt nem igazán kötötték le a könyvek, ezért napi penzumokat adtam neki, például úgy, hogy minden nap egy oldalt el kellett olvasnia egy könyvből. Eleinte többször vitáztunk ezért, de pont pár napja – egy új könyv elolvasása után – jött oda hozzám Lili és megköszönte, hogy annyit veszekedtem vele az olvasás miatt.

Lili 2017-ben már 20 elolvasott műnél tart, Sára pedig élete során kb. 60-nál, bár, ahogy fogalmazott - sosem számoltam, mert szerintem könyveknél nem a mennyiség, hanem a tartalom számít, egyébként legszívesebben fantasy, romantikus műfajú könyveket olvasok.

Ilyen óriási számokat hallva felmerült bennünk a kérdés, hogy barátaik, osztálytársaik körében is ilyen népszerű-e az olvasás? – Igen, mondhatjuk, hogy az én korosztályomba menő olvasni. A többség interneten teszi és az e-könyveket szereti leginkább. Bár az igaz, hogy a nálam fiatalabbak inkább a facebookon és az instán töltik az idejüket...Egyébként én szeretek bloggolni és verseket is írni, ez is elég népszerű az én baráti körömben. Sára is egyetértett abban, hogy sokan olvasnak a generációjuk tagjai közül, bár szerinte ebben nagy szerepe van a könyvek feldolgozásaiból készült filmsorozatoknak. – Nagyon elterjedt az, hogy egy-egy könyv filmesített verzióját megnézik és a látottak alapján kedvet kapnak ahhoz, hogy elolvassák a későbbiekben a könyvet is.

Évről évre komoly vitákat vált ki pedagógusok és különböző szakemberek között, hogy eljött-e már az ideje a kötelezőként kiadott olvasmányok cseréjének, megváltoztatásának. Riportalanyaink természetesen mindet elolvasták, ugyanakkor ők is átélték az ezen művek okozta problémákat. - Szerintem a legnagyobb probléma a kötelező olvasmányoknál az, hogy nem abban a korban adják fel, mint amikor az megfelelő lenne. Szerintem például a „Kőszívűt" 13 évesen olvasni elég erős...A két lány gondolatai ismét egy rugóra jártak, ugyanakkor Sára a kortárs sikerkönyvek felhasználását is szorgalmazná. - Véleményem szerint néhány kötelező olvasmány nagyon elavult, így sokaknak nincs is kedvük hozzáfogni. Nyilván mindenkinek más az ízlése könyvek terén is, de szerintem sokaknak tetszenének és használhatók lehetnének az oktatásban is a Harry Potter sorozat részei és Leiner Laura könyvei is.

Miután a lányok igazi „könyvfalók", megkértük őket válasszák ki eddigi kedvenc könyvüket és azt a művet, melyet az idei nyár fő olvasmányélményének szánnak, ezzel is tippeket adva bárkinek, aki remek olvasmányélményre vágyik. – Én majdnem az egész napomat az olvasással töltöm – kezdte Sára – a kedvenc könyvem pedig a „Will&will egy név, két sors". Mostanában nagyon szeretem a wattpad nevű alkalmazást. Itt bárki, bármilyen műfajban írhat, majd feltöltjük és értékelhetjük az írásainkat. Én is ide töltöm fel, eddig szerencsére nagyon jó visszajelzéseket kaptam. – Én igyekszem minden műfajból válogatni, hiszen ezzel lehet a legjobban széleskörű tudást, műveltséget szerezni, de ha egy könyvet kellene kiemelnem, az Krestin Gier „Rubintvörös" című könyve lenne, ez tetszett nekem eddig a legjobban, ez a másik kedvenc sorozatommal, a Harry Potterrel is vetekedik. Amit pedig nyáron mindenképpen szeretnék elolvasni, az Böszörményi Gyulától az „Ambróczy báró esetei" című sorozat első kötete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!