Kultúra

2016.08.09. 13:49

Megyeri Anna muzeológust kitüntette az Együtt Zalaegerszegért Egyesület

Zalaegerszeg - Megyeri Anna muzeológus kedd reggel vette át azt a kitüntetést, amellyel az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) ismerte el a történésznek a megyeszékhely történetét feltáró lokálpatrióta tevékenységét.

Arany Horváth Zsuzsa

A Göcseji Múzeumban rendezett bensőséges ünnepségen az EZE nevében az elnök, dr. Kocsis Gyula méltatta a díjazott tevékenységét. Megyeri Anna több évtizede gyűjti és adja közre a Zalaegerszeg múltjának megismerését segítő fotókat, tárgyi és szellemi emlékeket. Felkutatja az értékes hagyatékokat, felkeresi azokat, akik a városlakók polgári életébe nyújthatnak betekintést, hasznosítja a visszaemlékezéseket. Kötetek, publikációk, előadások, kiállítások sora mutatta be az elmúlt években elhivatott értékmentő munkáját. Az egerszegi iparosok, kereskedők, értelmiségiek, művészek, kisemberek mindennapjait ismerhetjük meg Megyeri Anna kutatásaiból. Mindezekért a egyesület Darás László üvegkerámia emlékplakettjével jutalmazta őt. Az átadási ceremónián a múzeum igazgatóhelyettese, dr. Kostyál László munkatársai összetartását is méltatta, hiszen az összeszokott csapat együttműködése a záloga a minőségi munkának.

Dr. Kocsis Gyula és Megyeri Anna az emlékplakettel Fotó: Pezzetta Umberto

Megyeri Anna elmondta, ezévben szeretné megjelentetni az ismert egerszegi fényképész, Serényi Árpád albumát, akinek az 1930-as években Göcsejben készült felvételeiből nemrég lappangó kollekció került elő. (Egy nyugdíjas néprajzkutató az ötvenes években a bolhapiacon vásárolta meg a képeket, miután a Fára József levéltáros kezdeményezésére született sorozat gazdátlan maradt.) A történész e napokban gondozza több iparoscsalád hagyatékát, amelyekben ma már nem álló, XIX. századi egerszegi épületek képei is megtalálhatók.

Megyeri Annától a közeljövőben megjelenő várostörténeti kötetben olvashatunk: ő rajzolja meg a dualizmus kori Zalaegerszeg képét a jövő évi jubileum alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!