Az alkotás örömforrás

2019.05.22. 11:00

Megnyílt Gál Melinda kiállítása a kanizsai kórház galériájában

Az alkotás az öröm és a boldogság forrása – e címmel nyílt meg a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László Kórházgalériájában Gál Melinda autodidakta alkotó első grafikai kiállítása, mely portréival és természeti képeivel segít kikapcsolódni a gyógyulásukat váróknak.

Horváth-Balogh Attila

Gál Melinda a kórházgalériában az egyik látványos alkotásával Fotók: Lengyák István

A munkáival e tárlaton bemutatkozó alkotó Nagykanizsán született, és ma is a dél-zalai városban él. Mint a legtöbb apró gyermek, nagyon szeretett rajzolni. Felső tagozatos korában a kiskanizsai általános iskolában Sörlei Ibolya tanárnő órái alatt szerette meg igazán és ismerte meg mélyebben a képzőművészet alapjait. Közép­iskolás éveiben is vonzották a művészetek, sokszor csodálta az utcai rajzosokat, a művészek, grafikusok műveit. Mindig szeretett volna úgy rajzolni, mint ők, de a kereskedelmi iskolában nem volt olyan tantárgy, ahol ebbe az irányba továbbléphetett volna. Magától kezdett el portrékat készíteni, az érdekelte a legjobban. Az élet azonban másfelé sodorta, egy gyárban lett minőségellenőr. Szabadidejében pedig műkörmösként kezdett dolgozni, s szépérzékének, illetve veleszületett tehetségének köszönhetően rövid idő alatt rengeteg vendége lett. Olyan sok, hogy hamarosan megválhatott a kötött üzemi munkától, és csak az emberek (elsősorban a hölgyek) kezének szépítésével foglalkozhatott. A „körmözésben” bőven kiélhette kreativitását, de egy idő után mégis hiányzott neki a grafikai munka.

– Ezért 2017-ben beiratkoztam egy tréningre, ahol Máté Renátától igyekeztem elsajátítani a valósághű rajzolás alapjait a jobb agyféltekés látásmód segítségével – mesélte Melinda. – Ezen a tanfolyamon ismerkedtem meg a pasztellfestéssel, ami a legkedvesebb technikám lett. Az új festési, rajzolási mód annyira magával ragadott, hogy szinte mindennap készítettem egy-egy új alkotást (főleg portrékat), amelyek egyre kifinomultabbá váltak. Kis idő elteltével ez a kedves és szép hobbi a mindennapjaim részévé vált. Nagyon szeretem a szemeket, az emberi tekintetet ábrázolni, mert úgy érzem, ha azokat sikerül jól megragadnom, akkor a néző rajtuk keresztül modelljeim lelkébe láthat.

Gál Melinda a kórházgalériában az egyik látványos alkotásával Fotók: Lengyák István
Szemek. A portré Gál Melinda legelső kedvenc témája

– Melinda első nagy kritikusaként mindig őszintén és keményen mondtam véleményt az új képeiről, s állandóan „rágtam a fülét”, hogy a portrékon kívül más dolgokat is örökítsen meg – hallottuk Lengyák István galériavezető nyugalmazott pedagógustól. – Reménykedem, hogy kicsit az én unszolásomra is kezdett el természeti képeket, állatrajzokat készíteni. Ma már ezek a kedvelt témái közé tartoznak. Hála Istennek – s ezt várom a mostani kiállítástól is itt, a kórházgalériában – Melinda rajzait közvetlen környezetén kívül egyre többen ismerik meg, s lelik örömüket a nagyon törekvő autodidakta alkotó újabb és újabb képeiben. Ha ilyen lendületes marad a fejlődése, még sok-sok szép grafikával szerezhet örömöt a művészeti munkásságát figyelemmel kísérőknek.

A tárlat június közepéig tekinthető meg az ötödik emeleti galériában a kórház látogatási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában