Zrínyi, Jókai, Örkény, Koltai

2019.02.07. 07:00

Megmutatjuk a Hevesi Sándor Színház következő évadbeli műsortervét

Dr. Besenczi Árpád igazgató kollégáival és a művészi feladatokat vállaló vendégekkel együtt ismertette szerdán a Hevesi Sándor Színház 2019/2020-as évadjának műsortervét.

Arany Horváth Zsuzsa

Sasvári Sándor, Moravetz Levente, Eperjes Károly, Koltai Róbert és Böhm György

Fotó: Jóna István

Magas színvonalú színházi teljesítmény

A következő szezonban hat nagyszínpadi felnőtt előadás mellett az ifjúsági, a stúdió és a Tantermi deszka sorozatba illő produkcióval jelentkezik a zalaegerszegi színház, ezek közül majd mindegyiknek van filmes és más színházakban megfordult előzménye is.

Besenczi Árpád elöljáróban elmondta, régi kérést teljesítenek, amikor vendégművészeket kérnek a közreműködésre, de leszögezte, a 117 fős színházi kollektíva összetartó, magas színvonalú színházi teljesítményt tesz lehetővé. A korábban bejelentett épületfe­lújítás a következő szezont még nem érinti, de az igen, hogy a direktor ötéves vezetői megbízatása 2020 februárjában lejár. Jelezte, tájékoztatta a fenntartó önkormányzatot, szeretne pályázni az újabb ciklusra.

Dr. Besenczi Árpád igazgató, Mihály Péter és Farkas Ignác színművész, mindhárman rendeznek is az évad során. Fotó: Jóna István

A darabokról

A darabok sorra vételekor először a 2019. október 11-én bemutatandó Zrínyi 1566 című produkcióról esett szó. A Zrínyi Miklósnak emléket állító zenés darabot Moravetz Levente rendező először 2009-ben mutatta be Szigetváron, a címszerepet Sasvári Sándor játssza és énekli. Mindketten elmondták, nagy vállalkozásnak tartják a bemutatót. A következő premier az Oscar című vígjáték lesz október 25-én, melyet Besenczi Árpád rendez. (A történetet 1967-ben Louis de Funes, 1991-ben Sylvester Stallone főszereplésével láthattuk filmen.) Ezt követi az Augusztus Oklahomában című fekete komédia december 6-án, amely egy amerikai család halotti torjára vezeti a nézőt, a vígjátékot a javarészt Párizsban élő Funtek Frigyes színművész rendezi.

A Tóték című abszurd hangvételű Örkény-darabot 2020. január 31-én tűzi műsorra a színház, rendezője Csiszár Imre, a főszerepben Eperjes Károlyra számít a teátrum. A színművész tegnap elmondta, nagyon szeretné eljátszani itt Egerszegen, de ehhez még további egyeztetések szükségesek. Jókai Mór A kőszívű ember fiai regényéből Böhm György és Korcsmáros György írt színpadi adaptációt, melyet előbbi rendezésében március 13-án mutat be a Hevesi. Böhm György felidézte, 1986-ban Barta Mária szereplésével játszotta az egerszegi társulat a magyar klasszikust. Az évadot a Sose halunk meg című zenés játék zárja. Koltai Róbert azonos című, 1993-as filmjét maga az alkotó viszi színre, s ő is játssza a főszerepet. Koltai Róbert jelezte: Dés László zeneszerző 14 dalt írt a műbe, amelyet Szikora János ötlete nyomán dolgoztak át a színházi megvalósításhoz.

Sasvári Sándor, Moravetz Levente, Eperjes Károly, Koltai Róbert és Böhm György Fotó: Jóna István

Az ifjúsági előadásra az Óz, a nagy varázsló című mesemusicalt választották, rendezésére Tompagábor Kornélt kérték fel, aki elmondta, modernizálták a zenét, s ezúttal is több zalai gyerek ismerheti meg szereplőként a színpad világát. (Az Óz... november 6-án kerül a repertoárba.) A próbateremben stúdió előadást rendez Farkas Ignác Jászai-díjas színművész: Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című komédiája ez év végén kerül színre, mely a futballbírók sorsát idézi. Farkas Ignác elmondta, lesz egy kérése a szerzőhöz, s ennek nyomán az itteni előadás különbözni fog az eddigiektől.

A Tantermi deszka drámapedagógiai sorozatot Madák Zsuzsanna elszerződése után Mihály Péter színművész vezeti, aki két új bemutatót ígért: a Csontketrec című Geoff Gillhamtól már biztosnak látszik, a másikról még nem döntöttek. A tájékoztató végén Vigh László országgyűlési képviselő köszönte meg a megjelent vendégművészeknek, hogy munkájukkal hozzájárulnak az értékteremtéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában