Kultúra

2011.02.11. 14:58

Médiatörvény - mindhárom felvetett aggállyal foglalkozik a magyar tervezet

Az Európai Bizottság által felvetett három aggály mindegyikével foglalkozik az a módosítási tervezet, amelyet a magyar kormány juttatott el Brüsszelbe a médiatörvénnyel kapcsolatban - jelentette be Jonathan Todd, a testület szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva.

MTI

A bizottság még tanulmányozza a szöveget - tette hozzá, jelezve, hogy a tervezet tartalmát egyelőre nem tudja kommentálni. Hozzátette: két szakértői csoport dolgozik az elemzésen.
   
"Minden jel arra mutat, hogy a hatóságok megtesznek minden erőfeszítést annak biztosítására, hogy a törvény megfeleljen az EU-szabályoknak" - mondta el a médiaügyekért is felelős Neelie Kroes alelnök szóvivője.
   
Megerősítette, hogy az értékelésnél a szigorúan vett audiovizuális szabályokon kívül figyelembe veszik a letelepedés szabadságának garantálására és a szolgáltatások nyújtásának szabadságára vonatkozó uniós szabályokat, valamint az alapjogi EU-charta idevágó cikkelyének előírásait is. Egy további kérdés kapcsán Todd megismételte azt is, hogy a médiahatóság függetlenségét illetően az érvényes uniós jogi előírások csak a függetlenség puszta követelményét fogalmazzák meg, annak tartalmi kritériumait nem. Hangoztatta, hogy a bizottság figyelemmel kíséri ezt a témát az egyes tagállamokban, de egyelőre "nincs jelentenivaló következtetése".
   
Hozzátette, olyan területen, amely kizárólag nemzeti szabályozási hatáskörbe tartozik, a bizottság cselekvési lehetőségei korlátozottak.
   
Todd már előző nap megerősítette, hogy a hétfői szakértői egyeztetésen megállapított határidőt tartva a magyar fél eljuttatta Brüsszelbe a médiatörvény módosításának tervezetét.
   
A szóvivő még a szakértői egyeztetések idején jelezte: egy folyamat kezdetéről van szó, és szükség esetén a bizottság további információkat, illetve egyeztetéseket fog kérni. Todd most nem kívánta megelőlegezni, mi történik, ha a bizottság nem találja teljesen kielégítőnek a magyar javaslatot.
   
Bizottsági források az MTI-nek azt is elmondták, nem látnak esélyt arra, hogy a szöveg értékelése hétfő előtt befejeződik. Todd megismételte, amit előző nap mondott: a bizottság azon van, hogy a lehető legrövidebb időn belül értékelést adjon a tervezetről.
   
Jövő szerdán az Európai Parlament plenáris ülésen folytat vitát a témáról. Ott a tervek szerint nyilatkozatot tesz Kroes biztos is.

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!