A magyar költészet napja

2018.04.08. 10:46

Maratoni versolvasás lesz április 11-én a zalaegerszegi Dísz téren

Zalaegerszegen a költészet napján – április 11-én – reggel 8 órakor maratoni versolvasás kezdődik a Dísz téren, a Keresztury művelődési központ szervezésében.

MTI

könyvekkel megoldást találhatunk a gondjainkra Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Díszpinty Gasztrobár teraszán munkahelyi közösségek – köztük a Göcseji Múzeum munkatársai – iskolai csapatok, civil szervezetek tagjai és magánszemélyek szavalják majd el kedvenc verseiket.

A program keretében mutatja be Vajda Péter Patakpart című balladakötetét Turbuly Lilla, a kötet szerkesztője és Filó Veronika illusztrátor.

A Keresztury művelődési központban 18 órakor a Szépség és a Környezet címmel kiírt versíró pályázat díjait adják át. A Magyarucca Egyesülettel közösen meghirdetett felhívásra eddig csaknem száz pályamű érkezett: az alkotók – köztük idősek és fiatalok – a természet és az épített környezet szépségéről írtak. A tájleírásokban felidézhették egy-egy erdei séta, vagy akár egy Balaton-parti randevú emlékét is – mondta el Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője.

Szólt arról is, hogy a kulturális folyóirat legújabb száma költészet napi melléklettel jelenik meg.

A lapban megemlékeznek Pék Pálról, a folyóirat alapítójáról – mondta Bubits Tünde, aki kuriózumnak nevezte, hogy a versek és novellák mellett két költő színpadi műve is olvasható lesz: Vörös István Presszó-szonáta című drámai alkotását teljes terjedelmében közlik. A költészet napja alkalmából kiadott melléklet Szálinger Balázs a Hallhatatlanságra vágyó királyfi című bábjátékát tartalmazza. A kiadványt Németh Miklós grafikái, a folyóirat lapjait pedig a Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti alkotásairól készült képek díszítik.

A Pannon Tükör legújabb számát kedden Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, április 19-én pedig a zalaegerszegi Keresztury művelődési központban mutatják be.

Nagykanizsán szerdán a Nagy Gáspár (1949-2007) költő, prózaíró tiszteletére rendezett vers- és prózamondó találkozóra várják a diákokat és a felnőtteket a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni címmel meghirdetett versenyen Nagy Gáspár műveiből választott részletek, valamit XX. századi magyar költők művei hangzanak majd el – közölte Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

Keszthelyen csütörtökön a Balaton Színházban a Tiszta szívvel című verscsokorral ünneplik a költészet napját.

Gyenesdiáson hétfőn a Múzsák randevúja című képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődik el A költészet hete elnevezésű programsorozat. A Balaton-parti település iskolájában és klubkönyvtárában április 17-ig könyvbemutatót, irodalmi foglalkozásokat, rendhagyó irodalomórákat tartanak.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!