hírünk a világban

2017.09.27. 16:19

Magyar nappal indul egy New York-i színházi fesztivál

Első alkalommal rendezik meg a Rehearsal for Truth nevű rendezvényt.

Rehearsal for Truth címmel első alkalommal rendeznek New Yorkban a visegrádi négyek legújabb színházi törekvéseit bemutató fesztivált. A szemle szerdán magyar nappal indul: este a Dollár Papa Gyermekei Otthon című előadása látható.

A hagyományteremtő szándékkal elindított találkozó úgy kíván tisztelegni Václav Havel színházi tevékenysége előtt, hogy a közép-európai művészeti hagyomány minőségét, folytonosan megújuló erejét mutatja be az amerikai közönségnek. A rendezvény további célja, hogy Közép-Európa és az Egyesült Államok között új szakmai és művészeti kapcsolatokat építsen ki – olvasható a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál gerincét négy színházi előadás adja Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból, amelyeket számos szakmai esemény, kerekasztal-beszélgetés, díjátadó és vetítés kísér.

A manhattani Bohemian National Hall patinás báltermében szerdán a magyar előadás nyitja a fesztivált: a Dollár Papa Gyermekei Otthon című produkciója Ördög Tamás rendezésében. Az előadásban Urbanovits Krisztina, Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás szerepel. Az előadást közönségtalálkozó követi, amelyet Szabó Attila, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese vezet.

Ugyancsak szerdán tartanak két szakmai beszélgetést is, amelyek a közép-európai színházak aktuális kérdéseit járják körül. A Kötöttségek nélkül? A művészetek magán és állami támogatásának előnyei és hátrányai című beszélgetést Frank Hentschker, a CUNY Martin E. Segal Theatre Center igazgatója vezeti, akinek beszélgetőpartnerei Agata Adamiecka-Sitek, Tea Alagic és Szabó Attila.

A fesztivált a Václav Havel Library Foundation és a Bohemian Benevolent and Literary Association rendezi, a cseh, szlovák, lengyel és magyar színházi intézetek közreműködésével.

A magyar részvétel kurátora a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete (PIM-OSZMI). A teljes program ide kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!