45. Genti Filmfesztivál

2018.10.08. 13:15

Magyar filmek hódítanak a legrangosabb belga filmszemlén

A magyar filmipar legfrissebb alkotásainak, valamint az utóbbi évtizedek jelentős, nemzetközi sikereket elért filmjeinek válogatását mutatják be a kedden kezdődő 45. Genti Filmfesztiválon a brüsszeli Balassi Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével.

Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatójának tájékoztatása szerint Belgium legrangosabb filmszemléjén bemutatkozik a magyar filmművészet új hulláma és visszatekintést nyújtanak a Belgiumban kevésbé ismert magyar filmipar történetébe is.

A fesztiválra meghívást kapott több filmrendező: Szász Attila az Örök Tél, Zsigmond Dezső a Sátán Fattya, Sopsits Árpád pedig A martfűi rém című filmje vetítésén vesz részt. Október 16-án a World Soundtrack Awards, a fesztivál filmzenéket jutalmazó díjának átadóünnepsége előtt vetítik Bogdán Árpád Genezis című filmjét szintén a rendező jelenlétében.

A program magyar fókuszában szerepel Jancsó Miklós Szegénylegények című filmdrámája mellett a rendező Csillagosok, Katonák, Fényes Szelek, Sirokkó és Még kér a nép című alkotásai.

Bemutatják Bánovits Ottó Sötét Kamra című thrillerét, Enyedi Ildikó Az én XX. századom című játékfilmjét, Mészáros Márta Északi fény című alkotását, Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét és Mészáros Ujj Károly X – A rendszerből törölve című thrillerét.

Balsai Móni az X – A rendszerből törölve című filmben. Fotó: Pintér Leo / mafab.hu

A rövidfilmek válogatásában szerepel Szentpéteri Áron Láthatatlanul, Kis Hajni Last Call és Tóth Barnabás Susotázs című alkotása, valamint bemutatják Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációs filmjét.

Borítókép: részlet Mészáros Márta Aurora borealis – Északi fény című filmjéből.

Forrás: mafab.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában