Kultúra

2015.06.17. 16:35

M kalandjai

Nagykanizsa - Múltbéli és időutazások kisprózai írásaiból szemezgetett új, M utazásai című könyvében a fogász főorvos dr. Polgár József.

Benedek Bálint

Sorrendben tizedik kötetében elgondolkodtató sztorikkal igyekszik közelebb kerülni az olvasókhoz.

- Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik - bocsátotta előre dr. Polgár József, akinek éppen tíz évvel ezelőtt jelent meg első könyve. - A borítón szereplő maci, bőrönd és a 424-es mozdony látványa az utazásra utal ugyan, ám kiderül, nem egy szokványos kirándulásról, vagy úti leírásról van szó.

Saját élményeit másik személy, M speciális szemüvegén keresztül meséli el. Így találhatja magát az olvasó egy fejezet erejéig Londonban, a moszkvai ötkarikás játékokon, esküvőre tartva, vagy éppen a Fiumei úti sírkertben sétálva.

- A temetői látogatás a világosi fegyverletétel tanulságait dolgozza fel tette hozzá az író. A történelmi tények többfajta aspektusból kerültek a lapokra, többek között pontos idézeteken keresztül megszólalnak a résztvevők és a történészek, no és persze némi saját gondolat is megjelenik. A séta kapcsán a szereplő az ország nagyjainak síremlékeit is megcsodálja, így eljut a Kossuth mauzóleumon keresztül Görgey Artúréhoz, akinek mindössze egy szerény kis vaskereszt jutott. A miértek eldöntése persze az olvasóé.

A könyv lehetőséget ad arra, hogy bárki az események sodrásába képzelje bele magát. A kötetet dr. Márkus Ferenc nyugalmazott tanár, Nagykanizsa díszpolgára is ajánlja, aki szerint például a Moszkvai olimpia című fejezet visszapillant az ókori olimpiákra, eközben nem feledkezik meg az újkoriak jelentőségéről sem. Visszatérünk az 1956-os eseményekhez, megidéződnek a BBC adásai is. Ez az adó a szabadság, az igazság, a tárgyilagosság példája lett az európaiak és a magyarok számára is.

A szerző, vagyis M időutazása nem feledkezik meg Kanizsáról sem, Sétálva emlékezik a városi legendákra.

Időutazó a könyvével. Fotó: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!