Kultúra

2011.06.06. 10:49

Kóka Rozália: a mesemondásra születni kell

Kóka Rozália a népművészet elkötelezettje, úgy is mint mesemondó, énekes és mint néprajzkutató. A minap a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtárban tartott estjén találkoztunk vele.

Sinkovics Eta

Kóka Rozália élete, kutatómunkája összeforrt a bukovinai székelyekével. Édesapját másokkal együtt hetven évvel ezelőtt Bukovinából kitelepítették Bácskába. Rozália az ottani Bajmokon született, másfél éves volt, amikor Tolnába, Felsőnánásra került a család.

- Az sem tudtam, hogy néprajz is van a világon. Viszont a körülmények olyan szerencsésen alakultak, hogy később evvel foglalkozhattam. A szomszéd bácsi varázslatos meséitől kaptam kedvet a mesemondáshoz, de egyengette az utamat az is, hogy szép hangom volt, szerettem énekelni. Szekszárdon voltam gimnazista, amikor első héten Andrásfalvy Bertalan néprajzos elkezdte szervezni a néptánccsoportot. Kodály Zoltán szavait idézve azt mondta egyszer, hogy a bukovinai székelyek népdalai a magyar népzene legszebb gyöngyszemei.


Mire Rozália elvégezte a kaposvári tanítóképzőt - melynek elsőéves hallgatójaként díjnyertes felsőnánai mesegyűjteménnyel büszkélkedhetett -, szülei Érdre költöztek, ahol 1956 után 200 családot számláló székely közösség verődött össze. Ő is ott kezdett tanítani, s a helyiek biztatására 1971-ben népdalkört alapított.

- Ennek már negyven éve, és még most is vezetem. Majdnem minden hét végén fellépünk, és csak bukovinai székely dalokat énekelünk. Amikor a népdalkört indítottam már megismerkedtem Csoóri Sándorral, Sára Sándorral, akik barátságot ápoltak Martin Gyögy népzene- és néptánckutatóval. Az első igazán komoly anyagot tőle kaptam Kodály gyűjtéseiből. Nagyon értékes, egyedülálló repertoárunk alakult ki.

A népcsoport szellemi kultúrája a csíki, háromszéki néphagyományban gyökerezik. Kóka Rozália gyűjtéseiből 12 könyvet írt, a történeteket előadóesteken osztja meg a felnőtt közönséggel.

- A mesemondásra születni kell. Fontos, hogy belső vágy késztessen a továbbadására és, természetesen, szükséges hozzá az a tehetség is, hogy amit elmondasz, az a szavaid nyomán életre keljen. Nagyon szeretem a szerelmes történeteket, a történelmi témájú élettörténeteket, a mondákat. A mesék olyan örökké igaz, hiteles és fontos alapigazságokat, élethelyzeteket tartalmaznak, amelyek a mostani embereknek is sokat adnak, ha leülnek és meghallgatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!