Premier

2018.04.17. 13:20

Két magyar alkotás a moszkvai filmfesztiválon

Sipos József Bartók-portréfilmjét és Zsigmond Dezső A sátán fattya című történelmi filmjét tűzik műsorra.

Budapest, 2015. május 18. A zsûri különdíjasai, László Zsolt színész, az Utolsó órák címû film fõszereplõje, Zsigmond Dezsõ, a Három-királyok címû dokumentumfilm rendezõje és Szuchy Zsuzsanna, a Tenyérnyi gyerek címû film rendezõje (b-j) a Magyar Média Mecenatúra program elsõ díjátadó ünnepségén a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. május 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Sipos József Bartók-portréfilmjét és Zsigmond Dezső A sátán fattya című történelmi filmjét tűzi műsorra a csütörtökön kezdődő A-kategóriás moszkvai nemzetközi filmfesztivál – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden.

Sipos József, az Eszter hagyatéka és a Kaland című játékfilmek rendezője Bartók Béla eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet legutóbbi alkotásában. Az Egyesült Államokban a világhírű zeneszerző 92 éves fiával, Bartók Péterrel forgatott portréfilm a nagy presztízsű moszkvai filmfesztiválon mutatkozik be először a nemzetközi közönségnek.

Bartók Péter egész életét édesapja életműve gondozásának szentelte, családja történetéről korábban nem adott interjút. Sipos József dokumentumfilmjében Bartók fia őszinte nyíltsággal mesél édesapjáról, a világhírű zeneszerző családjához, kortársaihoz fűződő kapcsolatáról és Amerikában töltött éveiről.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=hDZ8LVIwCzE

A 67 perces Bartók-portréfilm a Filmnet produkciójában készült, producere Sipos József és Détár Krisztina volt.

Zsigmond Dezső (Aranykalyiba, Csigavár) legutóbbi alkotása Nagy Zoltán Mihály A Sátán fattya című kisregényének adaptációja. A Tarpai Viktória és Trill Zsolt főszereplésével a negyvenes évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a sztálini lágerek embertelenségéről szóló történelmi film nemzetközi premierje szintén a moszkvai filmfesztiválon lesz.

A Gulág Emlékbizottság támogatásával készült alkotás az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be egy tizenhat esztendős lány sorsán keresztül.

A Sátán fattya című filmet Halász Gábor fényképezte. A megrázó alkotás a Dunatáj Alapítvány produkciójában készült, producere Buglya Sándor és Zsigmond Dezső volt – olvasható a közleményben.

Borítókép: A zsűri különdíjasai, László Zsolt színész, az Utolsó órák című film főszereplője, Zsigmond Dezső, a Három-királyok című dokumentumfilm rendezője és Szuchy Zsuzsanna, a Tenyérnyi gyerek című film rendezője (b-j) a Magyar Média Mecenatúra program első díjátadó ünnepségén a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. május 18-án.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!