Sikeres szereplés

2018.08.16. 15:00

Keszthelyi díjazottak a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatán

Három keszthelyi alkotó nagy sikerrel szerepelt a Magyar Kézművességért Alapítvány Mátyás király évéhez kapcsolódva meghirdetett pályázatán.

Zámbó Balázs

Bordácsné Kishonti Erika, Simon Edit és László Alfrédné a budapesti kiállításon Fotó: Zámbó Balázs

A Nemzetpolitikai Államtitkárság az idei évet Mátyás király évnek nyilvánította. Ezért a 25 éves Magyar Kézművességért Alapítvány ennek jegyében hirdette meg az idei pályázatát a következő címmel: A magyar kézművesség 2018, valamint Mátyás király és kora kézműves szemmel.

Bordácsné Kishonti Erika, Simon Edit és László Alfrédné a budapesti kiállításon Fotó: Zámbó Balázs

A kiállítás egyik része napjaink kézművességének színe javát reprezentálja, mondta a megnyitón Gergely Imre, az alapítvány elnöke.

A pályázatra kötetlen témában küldhettek népművészeti és iparművészeti munkákat az alkotók. Műveik hűen tükrözik egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát, ugyanakkor napjaink igényeinek megfelelve alkalmasak a mai otthonok igényes berendezésére.

A beküldött pályamunkákból néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri válogatta ki a budapesti Duna Palotában megnyílt tárlat anyagát, és bizonyos alkotásokat díjazásra javasolt. Kiemelkedő alkotásnak minősítette három keszthelyi alkotó munkáját, akik a Goldmark Károly Művelődési Központ szakköreiben dolgoznak vezetőként vagy szakköri tagként: Bordácsné Kishonti Erika szövőét, László Alfrédné keramikusét és Simon Editét, aki a keszthelyi kerámiaműhely vezetője. Rajtuk kívül a következő zalai alkotók munkája látható a kiállításon: Csizy Istvánné tojásfestő népi iparművész (Balatongyörök), dr. Doba Istvánné hímző népi iparművész (Zalaegerszeg), Dóczi Erzsébet szövő (Keszthely), Molnárné Riskó Erzsébet gyémántkoszorús népviseleti babakészítő mester, népi iparművész (Keszthely), Pollák Zsuzsanna ékszerkészítő (Hévíz), Törzsök Endréné keramikus (Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia­műhelye).

A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg a fővárosi Duna Palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!