Előadás

2018.04.12. 14:00

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a zalaegerszegi színházban

Pénteken este mutatja be a Hevesi Sándor Színház a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című popmusicalt, melyet Déry Tibor kisregénye alapján Pós Sándor írt színpadra, zenéjét Presser Gábor szerezte, a dalszövegeket Adamis Anna költötte.

Arany-Horváth Zsuzsa

Szinte az egész zalaegerszegi társulat játszik az évad utolsó darabjában. Középen Eszter szerepében Lőrincz Nikol Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

„Mi a szabadság? Az egyén szabadságának akarása a közösség rovására történik? Megakadályozhatok-e bárkit is a saját szabadságának kivívásában? Vajon a szabadság és a szabadosság milyen viszonyban van egymással?” – írja Bal József, aki vendégrendezőként állítja színpadra a 45 évvel ezelőtti vígszínházi ősbemutatója óta mindenütt sikert arató zenés drámát.

A woodstocki dokumentumfilmjeit vették alapul

- Öt éve Egerben látta a rendezésemet Besenczi Árpád, ezután hívott meg Zalaegerszegre – mondta a darabválasztásról Bal József. – Mivel Egerben jelentősen átdolgoztuk az eredeti szövegkönyvet az ottani társulatra adaptálva, itt sok mindent átalakítottunk. Zalaegerszegen több a fiú, a szöveges szerepek sokkal erősebbek. Alapul vettük a woodstocki fesztivál dokumentumfilmjeit, a Déry-féle kisregény alapjai is átalakultak. Hiszen ő maga is úgy vélte, nem pontosan tudja, felkérésre mibe fogott 73 évesen.

Tudjuk, a kisregény párhuzamba állítja a holokausztot a popfesztiválos víziókkal.

- A darab máig hordozza az antagonisztikus ellentétet, amit a zene és a darab mondandója képvisel – utal a művész arra, hogy a kisregényt a rockzene és a nyugati fiatalok életvitele kritikájának szánták. – Nálunk a zene a közösségszervező – tette hozzá a rendező, aki a mai fiatalok zenei fogyasztását ismeri, már csak húszéves fia révén is. – Mi a dalokat helyezzük előtérbe, hiszen Adamis szövegei kiállták az idő próbáját.

Tekintsünk a színháztörténet kiemelkedő teljesítménye mögé az internetes lexikon segítségével. Pós Sándor 1971-ben a Nemzeti Színház segédrendezője ifjúsági színház létrehozásán fáradozott. A műsortervet előkészítve talált rá Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényére, melynek témáját megfelelőnek találta. A darab ötletével Both Bélát, a Nemzeti igazgatóját kereste meg, akinek tetszett, és megbízta Póst a dramatizálással. Déry, bár bizonytalan volt, beleegyezett. Both nyugdíjba ment, a Nemzeti új igazgatója, Marton Endre maga vállalta a rendezést. De a próba három hónap múltán se kezdődött el, így Déry a darab jogait átadta a Vígszínháznak.

Várkonyi Zoltán, a teátrum igazgatója megszerezte a bemutatóhoz szükséges engedélyeket az MSZMP Központi Bizottságának Agitációs és Propaganda Osztálya elé „a nyugati hippikultúra kritikája”-ként terjesztve. A fiatal Marton Lászlót bízta meg a rendezéssel. A dalok megkomponálására először az Illés-együttest kérték fel, ám Bródy János és Szörényi Levente a kisregény rockellenesnek vélt jelentésrétege miatt visszautasította. Ezután a másik népszerű együttes, a Locomotiv GT szerzőpárosát, Presser Gábort és Adamis Annát keresték meg. Kezdetben – az Illéshez hasonló okból – ők is nemet mondtak, ám Presser újragondolta a művet. Így nyilatkozott: „Amikor találkoztam Déry Tiborral, megkérdeztem tőle: jól értem-e, miről szól a regény. Úgy gondoltam, arról, hogy ha elmész innen, magaddal viszed. Mondta: igen. Ezzel helyére is került bennem a történet.” A versek megírásáról Adamis így nyilatkozott: „alap emberi dolgok és érzések foglalkoztattak a zeneszövegekben, azt írtam meg, ami bennem volt, és úgy, ahogy én gondolkodom.”

Bal József rendező Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ma már önálló életet él számos dal: a Ringasd el magad, a Madarak jönnek, a Valaki mondja meg, az Arra születtem, a Menni kéne, a Nem akarom látni, a Fák is siratják...

Szinte az egész társulat szerepel

A Hevesi Sándor Színház ez évi utolsó produkciójában szinte az egész társulat játszik: Eszter kettőzve Kovács Olga és Lőrincz Nikol, József Szakály Aurél, Beverly Magyar Cecília, Manuel Hertelendy Attila, Marianne Pap Lujza, Marianne férje Andics Tibor, Riporter 1 Urházy Gábor László, Riporter 2 Kiss Ernő, Házigazda Farkas Ignác, Házigazda felesége Ecsedi Erzsébet. A Pokol angyalai: Bot Gábor, Gál Szabolcs, René Helvaci Ersan, Frantisek Baj László, Juanita Kováts Dóra. Operatőrök: Lengyel Noémi, Katona Levente, Díler fiú Ticz András. Lányok: Gresa Lilla, Hecker Kíra, Horváth Abigél, Horváth Cintia, Kovács Fruzsina, Kovács Virág, Lugosi Krisztina, Mikita Zsuzsanna Lilla, Jurina Beáta, Szelényi Anna. Fiúk: Antolovics Péter, Herold Levente, Mrakovics Norbert, Tornyos Ervin.

A színpadi tér Bal József fantáziáját dicséri, koreográfus Gergye Krisztián, jelmeztervező Cselényi Nóra, zenei vezető Máriás Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában