Kultúra

2011.02.10. 07:28

Keddig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire, a diákok korlátlan számú jelentkezést nyújthatnak be az idén is.

MTI

A felsőoktatási intézményekben összesen 8.280 (a tavalyinál 841-gyel több) képzés indul: az egyetemek, főiskolák 3.256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1.455 felsőfokú szakképzést és 3.484 mesterképzést hirdettek meg a jövő szeptemberben induló tanévre.
   
Akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azoknak érdemes mielőbb leadniuk a jelentkezésüket. Ezzel megelőzhető az utolsó napok rohama, mind a papír alapú, mind pedig az elektronikus jelentkezés esetében.
   
A www.felvi.hu portálról elérhető e-felvételi használatához regisztrálni kell. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, s az eljárási díjat is rendezhetik csekken. Az e-felvételi azonban hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen, e hitelesítés határideje február 23.
   
Az elektronikus jelentkezéssel egyenértékű a postai úton beküldött jelentkezési lap, amely a boltokban lévő Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben található meg, beszerezhető továbbá az Educatio Kft. fővárosi, Váci úti ügyfélszolgálatán, a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban.
   
A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíjon felül 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.
   
A hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon nyilatkoznak és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők teljesen mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.
   
A minimum 200 pont az alapképzésben, valamint az egységes és osztatlan képzésben. A különböző jogcímeken kapható többletpontok mértéke - az emelt szintű érettségi kivételével - csökkent. Ennek célja, hogy minél inkább érje meg emelt szintű érettségit tenni. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.    
   
A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel jövőre államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2.840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1.300-an kerülhetnek be.
   
A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!