Kultúra

2015.07.14. 19:03

Keddi kiállításokés beszélgetések

Keszthely - Népművészekkel és alkotásaikkal, a kézműves mesterségek fortélyaival ismerkedhetnek az érdeklődők a Népművészeti Alkotóházban minden kedden.

Keszey Ágnes

25 éves a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány, az évfordulót ünneplő eseménysorozat november közepéig tart.

- Kéthetente kedden nyílik meg egy-egy újabb kiállítás, mindig két alkotó műveit bemutatva. A nyitás napján az egyik, egy hét múlva a másik művésszel ismerkedhetnek az érdeklődők a Beszélgetések a mesterrel sorozat keretében. Lesz például lószőrékszer-készítő, tojáskarcoló, nemezelő alkotó - mondta el Molnárné Riskó Erzsébet, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fakanál és méteres csipke készül. Képünkön Bereczky Csaba és Bereczky Csabáné, ők a tegnapi program vendégei voltak Fotó: Keszey Ágnes

Tegnap egy több évtizede alkotó házaspárral, a Népművészet mestere címet kiérdemelt Bereczky Csaba fafaragóval és a népi iparművész csipkeverő és korábban gyapjúszőtteseket is készítő Bereczky Csabánéval találkozhattak mindazok, akik kíváncsiak a régi mesterségek fortélyaira.

- A tárlaton egy bútorrészlet, használati tárgyak, kéregedények, szaruból vagy csontból készült eszközök láthatók a többi között fűszertartó, szalvétatartó, kanászkürt, vízmerítő csanak, pásztortükrös a dísztárgyak és nyakékek mellett - sorolta Bereczy Csaba, egy fakanalat faragva. Felesége közben 30 verőkével készítette a csipkét: az ő alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők a Népművészeti Alkotóházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!