opera

2018.01.05. 20:12

Jubilál a Tosca Bécsben

A bécsi Staatsoper 600. alkalommal mutatja be a Margarethe Wallmann rendezte Toscát.

Január 12-én fogják 600. alkalommal fogja játszani a bécsi Staatsoperben Puccini Tosca című operáját Margarethe Wallmann rendezésében.

Az operát 1958-ban vitte színre először Margarethe Wallmann a Bécsi Állami Operaházban Nicola Benois díszleteivel, azóta 1,2 millió ember láthatta az operairodalom gyöngyszemét, amelynek végén mindhárom főszereplő meghal.

A jubileumi előadáson olyan világsztárok éneklik a három főszerepet, mint Angela Gheorghiu Floria Tosca, Massimo Giordani Cavaradossi és Erwin Schrott Scarpia rendőrfőnök szerepében. Utóbbi először jelenik meg Scarpiaként a bécsi operaház színpadán.

Bár Margarthe Wallmann 26 éve halott, klasszikus Tosca-rendezése a bécsi operaház legtöbbet játszott műve. Ugyan Josef Gielens Puccini Pillangókisasszonyát 1957-ben vitte színre a bécsi operaházban, azóta csak 379 alkalommal láthatta a közönség.

Puccini Bohéméletét Franco Zeffirelli 1963-ban rendezte Bécsben, azóta 427 előadást tartottak. Az Otto Schenk által színpadra vitt Rózsalovaggal 2017. december 19-én ünnepelték a 380. előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!