Kultúra

2015.04.12. 15:23

József Attila találta fel a facebookot

Zalaegerszeg - Hatvannégy perc, figyelmeztetett az elején. A végén derült ki, hogy a szombathelyi egyetem docense miért pont ennyi időre lőtte be az egerszegi zsinagógában tartott rendhagyó irodalomóráját.

Arany Horváth Zsuzsa

Nem érhet tanárt nagyobb öröm, mintha azt hallja a diákoktól: ja, ha mindig így tanítanák, még élvezném is a magyart . Márpedig ezt is elmondták egymást között a megyeszékhelyi középiskolákból érkezett tizenévesek, miután végighallgatták az vetített képes előadást, amely szakított az akadémikus megközelítéssel, és megmutatta, szinte minden rím, ritmus, vers, amiben élünk. Nyelvi jelek vesznek körül bennünket, akár egy XIX. századi magyar költeményről legyen szó, akár a XXI. századi gyümölcslé- vagy autóreklámról.

Persze azt nem gondolták a költészet napja apropóján tartott előadás résztvevői, hogy itt kell megtudniuk, a facebook-ot a XX. századi József Attila magyar költő találta fel. (Mellesleg az ő születésnapja jelöli ki a költészet napját a magyarajkú olvasóközönség számára.)

Szóval a facebook is tőle volna? De hogy? Hitetlenkedtek a merész kijelentésen, míg a bizonyításképp citált verssort hallgatták a Nem én kiáltok című versből: Hiába fürösztöd önmagadban, Csak másban moshatod meg arcodat. Arc=face, világos nem? Csak akkor érzed, hogy élsz, ha másokkal megoszthatod az élményeidet, a gondolataidat. Önmagadat is csak másokban ismerheted meg. Mások pedig csoportba, könyvbe (book) rendeződnek, aszerint, hogy miképp kapcsolódnak hozzád. Az emberiség legnagyobb találmánya, a nyelv segítségével zajlik e kapcsolattartás. (A közösségi portál kiépítője, Zuckerberg csak pénzt csinált igényeinkből?)

Gondoltam fenét Dr. Fűzfa Balázs Aranyt idézi
Fotó: Katona Tibor

Alig ocsúdtunk a hírből, jött a következő meglepettés: Petőfi Sándor írta a világirodalom első vámpírversét: Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt, Fejfámra sötét lobogóul akaszd, Én feljövök érte a síri világból Az éj közepén, s oda leviszem azt... És tényleg, így már érthető.

Fűzfa Balázsnak elhitték a fogékony fiatalok, hogy a költő a minden. Ahogy Ady mondja: Én nem bűvésznek, de mindennek jöttem, A Minden kellett s megillet a Semmisem.

A költők a létezésünk bonyolultságát ragadják meg. mondta más szavakkal a tanár úr, aki játékot is ajánlott a diákoknak: ha megkérdi otthon reggel anya, apa, milyen idő van ma, így feleljen tavasszal: Roskad a kásás hó, cseperészget a bádogeresz már, elfeketült kupacokban a jég elalél... (József Attila)

Azt se tudtuk eddig, hogy Janus Pannonius már alkotott a virtuális világban. Bizony: EdDIGI ITÁLIA földjén termettek csak a könyvek.. Na ugye. Csak meg kell találni, csak nyitottnak, kreatívnak kell lenni, s mindenekelőtt játékosnak. Mint Weöres Sándor, aki külön nyelvet hozott létre, azon írt, majd lefordította magyarra. Panyigai ü , mondta, s csak az irodalomtörténészek tudják, Panyigai Sándor fuvarozó cégtáblája volt az ihlető forrás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!