Kultúra

2009.07.06. 02:29

Jó szívvel kívánja K.D.-báttya

Zalaegerszeg - Keresztury Dezső személyes hangú dedikációiból jelenik meg kiadvány a jeles költő, irodalomtörténész, akadémikus születésének ősszel esedékes 105. évfordulója alkalmából.

Magyar Hajnalka

- Dezső bácsi fantasztikus szelleme és intellektusa ott van a dedikációkban is, hiszen szinte valamennyi személyes hangú ajánlását versbe szedte - mondja elöljáróban Nyakasné Túri Klára, a zalaegerszegi születésű polihisztor kultuszának egyik fő ápolója. A Keresztury Irodalmi Kör vezetője immár tíz éve gyűjti Dezső bácsi dedikációit. Kezdetben még csak a megőrzés szándéka munkált benne, később támadt az ötlet, bővíteni kellene a kört, s az élményt másokkal is megosztani. Könyvtári segítséggel felderítésbe kezdett, eddig mintegy 140 személlyel, intézménnyel vette fel a kapcsolatot, kért és kapott tőlük Keresztury Dezső által jegyzett ajánló sorokat. A becses jegyzetek száma az 1400-at is meghaladja, ám tovább szeretnék bővíteni a kört a még lappangó strófákkal. Kérnek tehát mindenkit, akinek a tulajdonában Keresztury Dezső által dedikált könyv, fotó, bármi más emlék található, s hozzájárulna annak közléséhez, jelentkezzen a megyei vagy a városi könyvtár olvasószolgálatán, hogy lemásolhassák a bejegyzést. 


Tóth Judit, Szemes Béla és Nyakasné Túri Klár folyamatosan egyeztet, hiszen a kötet megjelentetése rengeteg apró munkával jár
Fotó: Katona Tibor

- Az összes dedikáció persze nem fér majd bele a kiadványba, de attól még fontos, hogy megőrizzük - kapcsolódik Tóth Judit, a Keresztury könyvtári alapítvány elnöke. - Hosszú távon ugyanis abban gondolkodunk, hogy az internet segítségével hozzáférhetővé tegyük Keresztury Dezső munkásságát, s az életéhez kapcsolódó ismeretanyagot. Vagyis egy méltó honlapot hozzunk létre, ami talán a fiatalokhoz is közelebb hozná őt. Az alapok megvannak, a kidolgozás azonban még nagyon sok munkát igényel, hiszen folyamatosan frissülő és karbantartott adatbázist szeretnénk létrehozni.

Ha végigpillantunk a dedikációk címzettjeinek listáján, a szellemi élet rangos arcképcsarnoka tárul fel előttünk. A névsor szerint Keresztury Dezső olvasói közt tudhatta egyebek közt Czine Mihályt, Déry Tibort, Ignótus Pált, Illyés Gyulát, Kodály Zoltánt, Vas Istvánt, Weöres Sándort, hogy csak néhány nevet ragadjunk ki. Bizonyára sokakat érdekel, mely sorokkal ajánlotta nekik műveit a jeles zalai. A tervezett kötetből ez majd kiderül, hiszen az eredeti kézírás mellett könnyebben olvasható, gépelt formában is közlik a dedikációkat. E rekvizitumok begyűjtése, továbbá a közzététel engedélyeztetése persze rengeteg aprómunkát rótt Klárára.

- Ma is beszéltem például telefonon Pozsgay Imrével és Lator Lászlóval, akiktől szintén hamarosan megkapom a dedikációkat, s a hozzájárulást a kötetben való megjelentetéshez - folytatja. - Dezső bácsi özvegye, Mara asszony szintén örömmel üdvözölte az ötletünket, és segít a válogatásban. Különös élmény ez számára is, hiszen a dedikációk az életműegy eddig ismeretlen, rejtőzködő szeletét tárják fel.

S hogy mi rajzolódik ki belőlük? A teljes pálya, hiszen az ajánló sorokat mindig az életből merítette.

- Dezső bácsi fantasztikusan megtalálta a hangot mindenkivel, a szomszéd takarító nénivel is úgy tudott beszélgetni, mintha egy minisztertársával váltott volna szót. Soha nem éreztette a szellemi fölényét. Mindezek a csodálatos tulajdonságai, a bölcsessége, a kedvessége a dedikációkban is benne van.

Mint megtudjuk, egyéb örvendetes események is zajlanak annak érdekében, hogy élővé, hozzáférhetővé váljon Keresztury Dezső szellemi és tárgyi hagyatéka.

- Az önkormányzat 15 millió forintot áldoz a Bartók Béla utcai Keresztury-ház felújítására, a munkálatok rendben haladnak, a teendők felén már túl vagyunk - kapcsolódik Szemes Béla, a Keresztury-emlékbizottság titkára. - Emellett a város megvásárolta a család Mártírok útja 2. szám alatti egykori lakását, amibe a tervek szerint korfestő bútorok kerülnek, s a látogatók előtt is nyitva áll majd. A harmadik fejlemény a régóta óhajtott emléktábla megvalósulása, ami Budapesten, a Semmelweis utcában kerül elhelyezésre, ahol 46 évig lakott Keresztury Dezső. Az emlékjelet a szülőváros önkormányzata és az V. kerület közösen állítja, s minden remény megvan rá, hogy a szeptember 6-ai évfordulóra kész is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!