Cseppben az élet

2019.03.17. 12:11

Játékfilmsorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról

Az alkotás első részét március 23-án, a továbbiakat az azt követő szombatokon vetíti a Duna Televízió.

Gáspár Tibor Béres József szerepében a filmforgatáson

A négyrészes alkotás a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig mintegy tíz évet ölel fel a Béres Csepp megalkotója életéből, idősebb Béres József küzdelmes életszakaszára összpontosítva. A fordulatos, izgalmas, ugyanakkor érzelmekben gazdag filmsorozat a feltalálónak a hatalommal szemben vívott, megalkuvást nem tűrő harcának bemutatása mellett tárgyilagos látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról – ígérik közleményükben az alkotók.

A Cseppben az élet című filmet Gyöngyössy Bence rendezte Petényi Katalin forgatókönyve alapján, az alkotás producere Kabay Barna. A film főszereplője, Béres József megformálója Gáspár Tibor, aki mellett olyan kiváló színészeket láthatnak a tévénézők, mint Huszárik Kata, Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs és Trill Zsolt.

A filmsorozat első részét 2019. március 23-án, szombaton este fél kilenctől vetíti a Duna Televízió, majd a további részek a következő szombatokon kerülnek műsorra: március 30-án, április 6-án és április 13-án, azonos esti időpontban.

Béres József 1920-ban született Záhonyban, agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte. Laboratóriumi dolgozóként 1972-ben alkotta meg a Béres cseppet, a hatóságok azonban kuruzslással vádolták, börtönnel fenyegették. A szer gyógyhatású készítményként végül 1978-ban kerülhetett forgalomba, gyógyszerré 2000-ben nyilvánították. A feltaláló által alapított vállalatcsoport a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legjelentősebb gyógyszeripari cégévé nőtte ki magát, a Béres cseppet pedig 2013-ban hungarikummá nyilvánították.

Hegedűs Zoltán (j) Béres József és Huszka Réka Georgina (b) Katinka szerepében Fazekas István A megvádolt című drámájában a Kecskeméti Katona József Színházban 2016. január 6-án
Fotó: Ujvári Sándor / MTI Fotó

A kutatóról először Kósa Ferenc filmrendező készített dokumentumfilmet Az utolsó szó jogán címmel a nyolcvanas évek végén, majd Kabay Barna Balázs Béla-díjas filmrendező és Petényi Katalin Balázs Béla-díjas művészettörténész Béres József életútja című alkotása következett 2015-ben. A kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház és a budapesti Újszínház 2016-ban mutatta be Fazekas István Béres Józsefről írt A Megvádolt című történelmi drámáját.

Borítókép: Gáspár Tibor Béres József szerepében a filmforgatáson

Fotó: Béres Gyógyszergyár Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában