A cigányzene tisztelete

2018.02.22. 15:00

Itt van a város turné-Nagykanizsán járt a Budapest Bár

A mai főváros pezsgése és hangulata kapott helyet a Budapest Bár legújabb korongján, melyet az Itt van a város című turné keretében népszerűsít az együttes.

Benedek Bálint

Az új album dalai fővárosi sétára invitálták a hallgatóságot. Balról: Farkas Róbert, Németh Juci, Behumi Dóri és Kiss Tibi

Fotó: Gergely Szilárd

Nemrégiben a HSMK közönsége is ízelítőt kapott az újabb lendületből, ám a régi jól bevált feldolgozásokat is eljátszotta a Farkas Róbert vezette zenekar.

- Közel hat éve a repertoárunk része Cseh Tamás Budapest című száma, éppen ezért a tizedik, jubileumi albumot a fővárosnak szenteltük – fogalmazott a zenekarvezető.

- Ez a dal is felkerült a legújabb korongra, s egyértelmű elképzelésünk volt, hogy e köré épüljön a többi is. A legizgalmasabb, hogy friss szerzemények születtek, ami újfajta kihívás a csapat számára, hiszen eddig alapvetően feldolgozásokat játszottunk. Innentől kezdve pedig szeretnénk, hogy a lemezeinken legyen valamilyen saját elképzelés.

Külön öröm, hogy az eddigi csapatunk mellé Presser Gábor csatlakozott, s nemcsak új muzsikával lepett meg bennünket, de egy kiváló feldolgozást készített a lemezre. A többieket is felvillanyozta a munka. A régi fővárosról korábban már rengeteg dal született, ezért sokkal jobban érdekelt a mostani város, s az, ahogyan ők megélik a változásait. Így született meg Ruttkai Boritól a Négyes metró vagy éppen Németh Jucitól az Éjszakai járat című dal.

Minden előadónk sajátos zenei világot képvisel, ám mostanra eljutottunk oda, hogy nem érhet meglepetés bennünket, ha épp Ferenczi György blues-os dallal érkezik vagy másvalaki rock-ot hoz, egyszerűen ráérzünk a közös hangzásvilágra.

10 éves a zenekar

A Budapest Bár tíz éve íródó történelmére Farkas Róbert rendkívül büszke, hiszen nem számított arra, hogy ebből a fajta egyedi formációból koncertező zenekar alakulhat.

- Egyetlen albumot szerettünk volna készíteni, ami az 1920-30-as évek kávéházi cigány muzsikáját elevenítette fel – tette hozzá. – Ehhez pedig olyan zenészeket gyűjtöttünk magunk köré, akik eddig ilyen zenekarral nem voltak kapcsolatban. A lemezbemutató koncertünk a Katona József Színházban volt, ahol az óriási érdeklődés miatt kapásból dupla előadással nyitottunk. Ezt látva fogalmazódott meg az ötlet, hogy mi lenne, ha ebből sorozatot indítanánk és szerencsére mindenki vevő volt rá.

Az új album dalai fővárosi sétára invitálták a hallgatóságot. Balról: Farkas Róbert, Németh Juci, Behumi Dóri és Kiss Tibi

Ahogy a közönség is maximálisan támogat bennünket, itthon, s a határainkon túl. Mára elrugaszkodtunk a század eleji zenéktől, belekóstoltunk az 1980-90-es évek underground dallamaiba, külföldi rock klasszikusok is részei a műsorunknak. Voltak különleges kiruccanások, akár a jazz vagy a klezmer világába tett utazásra emlékszünk.

Minden előadó külön egyéniség

Farkas Róbert a kezdetekkor fontosnak tartotta, hogy olyan előadókat állítson az ügy mellé, akik másképpen gondolkoznak a zenéről.

- Olyan egyéniségek, szövegírók, dalszerzők ők, akiktől a feldolgozások új életre kelnek, hiszen soha nem szerettem volna az eredeti másolatait elkészíteni – folytatta.

- A hangszerelésben szintén arra törekedtünk, hogy kicsit megújítsuk ezt a műfajt. A Budapest című jubileumi kiadvány ugyan csupa újdonságot tartalmaz, de nem hagyunk fel a küldetésünkkel, a jövőben a közönség szeretetét megtartva igyekszünk a mostanihoz hasonló, üdítő színekkel feltölteni a kínálatunkat. Cigányzenekarra hosszú évtizedek óta ebben a szellemben nem írtak dalokat. S úgy érzem, jó hatással van a cigányzenére is.

Az 1920-30-as években játszottak már francia, német, amerikai, orosz vagy épp közel-keleti hatású dalokat a kávéházakban. Olyan szellemiséggel nyúltak ezekhez, ami a cigány muzsikusokra jellemző. Virtuóz, egyéni hangzásvilágot adtak a daloknak, pillanatok alatt úgy tolmácsolták, ahogyan azt előttük senki.

A Budapest Bár most ebben élen jár, ezeket az új stílusokat, muzsikákat naprakészen tudja alkalmazni, úgy, hogy közben az identitását sem veszíti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában