Kultúra

2016.07.03. 14:15

Interkontinentális művésztalálkozó - Az USÁ-ból, Peruból, Hongkongból

Zalaegerszeg - Újabb kiállítással folytatódott a D CLINIC stúdió 2016-os rezidenciaprogramja Zalaegerszegen, a Rákóczi utcai műteremben, ahol ezúttal három művésznő, Claudia María Calderón (Peru), Ariel Cotton (USA) és Noelle Ng Po Lin (Hongkong) munkáival ismerkedhettek meg a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők.

Jóna István

Tavaly a megyeszékhelyen letelepedő Pál Kátja festőművész vezette D CLINIC Studios júniusi vendégei nemcsak földrajzi, művelődéstörténeti értelemben távoli kultúrák képviselői, de a képzőművészet eltérő ágait is művelik. A New York-i illetőségű, jelenleg Berlinben élő Ariel Cotton a legismertebb köztük. A Cooper Union School of Arton végzett alkotó egyéni hangvételű, saját élményeit feldolgozó képregényeiről vált híressé a kilencedik művészeti ág kedvelőinek körében. Munkáinak népszerűségét mutatja, hogy a kéthetes zalai tartózkodása alatt több interjút is adott. A rendkívül termékeny alkotó a hat legutóbbi lapjának másolatát állította ki a kiállításon.

Noelle Ng Po Lin bábuja az egyik új zalaegerszegi szobornál. Fotó: A szerző

Először jár Európában, és először vesz részt nemzetközi rezidenciaprogramon az eredetileg az Escuela Nacional Superior Autónoma de Bellas Artes del Perú-n szobrászként végzett Claudia María Calderón. Hogy mennyire nincsenek már szigorúan elkülönült műfaji határok a képzőművészetben, mutatja a limai művésznő Zalaegerszegen készült kísérleti alkotása: több síkban eltolt, sűrűn szőtt pókhálóra emlékeztető térszerkezetet készített fehér fonalakból, amire aztán az otthoni kollégái által online küldött fekete-fehér videókat vetített loopolva. Közben magyar népzene hallatszott, így teremtve kontinenseken átívelő kapcsolatot a perui mindennapi élet és az itteni kultúra között. A kapcsolat annál inkább is érdekes, mert a művésznő azt vallja, hogy nagyon sok egyező pont van a két ország tradicionális zenéjében.

Ariel Cotton egyik táblája

Szintén első rezidencia- programjára érkezett a zalai megyeszékhelyre Noelle Ng Po Lin, aki húsz év divattervezői munka után fordult a festészet felé, amit jelenleg is tanul a Hong Kong Chinese University-n. A távol-keleti alkotót Zalaegerszeg szobrai ihlették meg. Egy szakmai weboldal szerint több mint 200 ilyen alkotás díszíti a város köztereit, amelyek nagy része férfiakat ábrázol. Ezekre reflektálva egy ember nagyságú bábut készített fehér textilekből, ami Kisfaludi Strobl Zsigmond Liliomjának női figuráját jelképezte. A bábu aztán útra kelt, és meglátogatott néhányat a legutóbbi években állított szobrok közül, azokat különféle humoros szituációkba keverve. A találkozásokról fotódokumentáció készült, amit végül festményekbe ültetett át az alkotó.

A művészek élményekkel, tapasztalatokkal gazdagon hagyják el a várost, hogy átadják helyüket két ausztrál és egy olasz kollégájuknak, akikkel júliusban folytatódik a D CLINIC Studios programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!