Frissen Zalából

2021.08.12. 12:10

Ikon a hónap műtárgya – Az alkotásra Kerecsényi Edit talált rá egy letenyei ház padlásán

A Thúry György Múzeumban a hónap műtárgya egy fatáblára festett kép Szent Atanáz és az Istenanya találkozásáról.

Horváth-Balogh Attila

Gyanó Szilvia az ikonnal

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ikonról Gyanó Szilvia néprajzos-muzeológus elmondta: az a Szent Víz felfedezésének csodáját ábrázolja, azaz Atanáz forrását a Lavra (a legnagyobb, legjelentősebb ortodox férfi kolostorok) felé vezető úton. Az úton megjelent neki az Istenszülő (azaz Mária), vizet fakasztott a sziklából és arról biztosította Atanázt, hogy támogatja a szent hegyen a szerzetesi közösség felépítését. Fölöttük a szentháromság szimbóluma, a szent neve és hiányos, megkopott ószláv nyelvű felirat – „Afonszkoj Bozsej Materi” – olvasható.

Gyanó Szilvia az ikonnal
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Athoszi Szent Atanáz a görögországi Athosz-hegyi ortodox szerzetes-köztársaság alapítója volt – folytatta Gyanó Szilvia. – A 9. században szabályozta az addig regula nélkül, a hegyen szétszórva élő szerzetesek közösségét és császári támogatással hatalmas építkezésbe kezdett. Autonóm teokratikus köztársaság státuszát 1926-ban nyerte el a közösség, külön államként, a konstantinápolyi pátriárka alárendeltségében tartják nyilván, melyet a görög kormányok mind a mai napig tiszteletben tartanak. Máig ez az ortodox keresztény szerzetesség legjelentősebb központja.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ikont Kerecsényi Edit gyűjtötte Letenyén, ahol egy ház padlásán porosodott, adatokat azonban már nem tudott kideríteni róla. Valószínűleg orosz és a 19. század végén, vagy a 20. század elején készült, s talán az orosz frontról került Magyarországra. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy Nagykanizsa környékén már a mohácsi vész előtt is laktak görögkeleti vallású szerbek, akik a 18-19. században közös egyházi szervezetben éltek a betelepülő görögökkel. A város egykori, Szent Miklósról elnevezett görögkeleti temploma és parókiája a görögkatolikusok zalai kis központjának számított. Az egyházközség 1959-ben megszűnt, a templomot lebontották, csak a még álló „Szerb ház” emlékeztet az Erzsébet tér 20. alatt az egykori szerb és görög lakosság jelenlétére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!