Kultúra

2016.11.12. 16:49

Így slammelt Zalaegerszeg

Tartja a mondás, hogy a győzelmet nem kell megmagyarázni.

Mikó-Baráth György

S bizony győztesnek érezhette magát Darázsi Fruzsina és Magas Bianka az első zalaegerszegi Slam Poetry est két szemtelenül fiatal főszervezője. Hiszen csordulásig megtelt a PopUp Cafe, a kávézó összes széke „gazdára talált" (óvatos becslés szerint is a hallgatóság száma száz körül volt), valamint 17 előadó gondolta úgy, hogy belekóstol a slam világába. Ezeket az adatokat a legnagyobb magyarországi slammel foglalkozó csoportok is megirigyelnék. De mi is az a slam? A költészet napjának apropóján foglalkozott már vele lapunk, a következő cikkben, ahol szombathelyi előadókat interjúvoltunk meg.

Magas Bianka

Viszont ma már nem kell a vasi megyeszékhelyre utazni annak, aki ki szeretné próbálni ezt a kortárs művészeti formát. Megkérdeztük a két kölcseys ötletgazdát, hogy mi volt a legfőbb motivációjuk az est szervezését illetően. Bianka vette át a szót. „Fruzsi bejött a kollégiumi szobámba, és mondta, hogy mit szólnék hozzá, ha Egerszegen is lenne egy slam poetryvel foglalkozó csapat. Gyorsan utána néztünk az interneten, és rájöttünk, hogy Zala megyében még senki sem próbálkozott ezzel a vonallal. Ezért úgy gondoltuk, hogy ez egy nagyon jó lehetőség több szempontból is. A fiatalok itt megmutathatják, hogy mire képesek, esetleg olyan új slammereket találhatunk a városban, akik országos szinten is megmutathatnák magukat. A legfontosabb cél pedig az volt, hogy egy közösséget teremtsünk a kortárs művészet iránt érdeklődőkből. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyire jól sikerült, nem gondoltuk volna mi sem, hogy ilyen sok fellépőnk és ekkora közönségünk lesz."

Az ötlet megszületését a kivitelezése követte, amihez sok segítséget, bíztatást kaptak a lányok.  „Bejöttünk a kávézóba, beszéltünk Attilával a tulajjal, nagyon tetszett neki is az ötlet, és abszolút támogatta az elképzelésünket." Attilával ellentétben voltak olyan megjegyzések, kommentek is, amik kételkedtek az est sikerében, a két szervező fiatal kora (Bianka 18, Fruzsina 15 éves) miatt. De erre sikerült alaposan rácáfolni. Fruzsina mesélte nekünk, hogy „kicsit féltünk, hogy nem vesznek minket komolyan, de többnyire jó visszajelzéseket kaptunk, hogy ilyen fiatalon bele mertünk vágni ebbe. Bíztattak minket nagyon sokan, hogy higgyük el, hogy meg tudjuk csinálni és ne hallgassunk a negatív kommentekre. Szerencsére nekik lett igazuk."

De nem csak Fruzsinában, hanem Biankában is dolgozott egy kis dac a szervezést illetően, hiszen több helyről is hallott olyan véleményeket, hogy az egerszegi fiatalok lustaságból nem foglalkoznak a kultúrával. „Ezt az állítását azt hiszem most alaposan megcáfoltuk!"

Végül a jövőről, további tervekről érdeklődtünk. „A mostani alkalommal még nem voltak helyezések, de a jövőben szeretnénk versenyt hirdetni a fellépők között. Célunk, hogy minél nagyobb közönség előtt, minél több előadóval tudjunk működni a továbbiakban. Nagyon reméljük, hogy jönnek még a megye különböző pontjairól fellépők, még a mostaninál is többen. Minden hónapban szeretnénk egy fellépést szervezni, csütörtök esténként, legközelebb december 8-án."

Az erős kezdés után, mit írhatnánk mást, mint hogy továbbra is ilyen sikeres estéket kívánunk a szervezőknek, és minden verselni, rappelni, slammelni vágyót csak arra buzdítunk, hogy december 8-a előtt keresse fel a szervezők valamelyikét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!