jubileum

2019.09.11. 10:55

Húszéves pályafutását ünnepli Duda Éva

Tíz éve hozta létre a társulatát, amely mára megkerülhetetlenné vált a hazai kortárs tánc szcénán. Jelenleg új darabjára készül.

Budapest, 2010. februr 12. Duda va koreogrfus, a Traf Kortrs Mvszetek Hza s a MU Sznhz ltal kzsen alaptott Lbn Rudolf tncmvszeti dj egyik idei kitntetettje. A felvtel az elismers tadst kveten kszlt a XI. kerleti Tranzit Art Cafban. MTI Fot: Mohai Balzs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A jubileumi évadra a társulatával változatos programsorozattal készülnek, melynek első eseménye egy fotókiállítás, amely Dömölky Dani Junior Prima-díjas fotográfus műveiből készült – írja a kultura.hu.

„Sok-sok gyönyörű képet készített rólunk, minden előadásunkat fotózta az elmúlt 10 év során, és ezekből válogattuk ki a legizgalmasabbakat. Készülünk egy kiadvánnyal is, ami összefoglalja majd az összes eddigi produkciót és tevékenységünket” – mondja Duda Éva, aki a Jurányi-házban hozta létre társulatának bázisát, a Movein Stúdiót.

A társulat főként befogadó színházakban játszik: a Trafóban, a Nemzeti Táncszínházban, az Átriumban, a MU Színházban, illetve vendég- és vidéki előadásokra utaznak, nincs önálló játszóhelyük.

Az alkotógárdával kapcsolatban Duda Éva elmondta: az elmúlt tíz év repertoárjának bő kétharmadát ő csinálta, egyharmadát pedig vendégalkotók. A koreográfusok között volt vietnami, belga, szlovén, libanoni, spanyol és francia.

Duda Éva szegedi származású, de több mint húsz éve Budapesten él. Szinte minden évben dolgozik a Szegedi Szabadtéri Fesztiválon, több mint 10 produkciót csinált ott, operákat, musicaleket, nagyoperetteket. Büszke rá, hogy a karrierje két irányba ment: az önálló művek mellett az alkalmazott koreográfusi munkákat is nagyra becsüli. Úgy fogalmaz,

kedveli a showbizniszt és a monumentális produkciókat is.

Duda Éva Szegeden egy magas színvonalú tánciskolában tanult, sokat járt színházba is, Juronics Tamás korai művein nőtt fel. 15 évesen már saját pénzből járt kurzusokra külföldre és Budapestre. Később a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett.

„Szerettem ugyan táncolni, de alkotóként kerestem az utam, mert az érdekelt igazán. Pont húsz éve volt az első hivatalos munkám koreográfusként, ami egyébként egy opera volt a Szegedi Szabadtérin” – emlékszik vissza erre az időszakra.

A társulatnak november elején lesz az új bemutatója a Trafóban, melynek Wonderland (Csodaország) a címe.

Tíz évük fináléját sűrítik össze, illetve készítenek egy filmet is ebből az alkalomból, amely a backstage világáról szól majd.

A koreográfus szabadidejében férjével utazgat, mint mondja, kell a közösen eltöltött idő.

„Öt éve még élveztem, hogy egyszerre három munkát csináltam, évi öt bemutatóm volt. Ma már megválogatom, mire mondok igent, mibe vágom a fejszémet, és közben nagyon fontosnak tartom a közügyeket, az aktivizmust, a társadalmi szerepvállalást. Viszont már védem a magánszférámat, adok időt magamnak, mert messze a legnagyobb érték az életben az idő.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában