Kulturális élet

2017.11.21. 11:00

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja 15 éve kínál intellektuális feltöltődést

A 15 éves születésnapját az idén ünneplő Honvéd Kaszinó Hölgyklubja a város kulturális életének aktív szereplője. Összetartó társaságuk sokat tesz a női esélyegyenlőségért.

Benedek Bálint

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának tagjai legutóbb a kanizsai Kultúr Korzó forgatagában vonultak fel, ruháikkal lenyűgözték a járókelőket Fotó: Szakony Attila

A klub ötletgazdája Büki Pálné Erzsébet volt, aki aktív újságíróként átlátta a civil szférát, s úgy érezte, hogy a többi városhoz hasonlóan egy helyi nőket tömörítő szervezetnek komoly létjogosultsága lenne.

- Olyan társaságot képzeltem el, ahol a sütizés és teázás helyett inkább tartalmas programokkal töltjük el a foglalkozásokat – mesélte Büki Pálné. – A társaimmal már a kezdetektől arra törekedtünk, hogy megmutassuk: időskorban lehet szépen élni, szerepelni, táncolni és öltözködni. A hölgyklub megnevezéssel nívóra, egyfajta minőségre is utaltunk. A kezdetektől alapvető, szigorú szabályokat fektettünk le, például nem tűrjük el a politizálást, valamint a pletykálkodást, mert ebben a közösségben kizárólag szeretni és tisztelni lehet egymást. Szintén az egységességet szolgálta az a döntésünk, hogy a tagok egyenrangú felekként tekintsenek egymásra. A hölgyklub egyharmadát pedagógusok alkotják, de vannak köztünk bolti eladók is, a hatalmi harcok csak hátráltatták volna a működést.

Büki Pálné szerint az első néhány évben volt némi lemorzsolódás, ám a klub mára 35 fős és rendkívül egységes, összetartó, s minden rendezvény szervezésében partner.

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának tagjai legutóbb a kanizsai Kultúr Korzó forgatagában vonultak fel, ruháikkal lenyűgözték a járókelőket
Fotó: Szakony Attila

A klub közéleti tevékenysége során részt vesz nagyobb városi eseményeken, kórusa, tánckara és szavalói gyakran egyedi meghívásoknak is eleget tesznek. A közösség vezetője büszke a Halis könyvtárral közösen elindított, országos szinten egyedülálló idősek filmklubja sorozatára, amely töretlen népszerűségnek örvend. Az eltelt időszakban sokat tettek azért, hogy a város időskorú hölgyei a nők esély-egyenlőségének jegyében bizonyíthassák a közéleti részvétel fontosságát.

- A divatnap sikeressége megkérdőjelezhetetlen – fűzte hozzá Büki Pálné. – A ruhákat rendszerint egy üzlet ajánlja fel, és a 80 éves tagjaink is dívaként vonulnak fel a vörös szőnyegen. A társaság a programjaink egyik fénypontjaként tekint erre az alkalomra. Mindenki örömmel viseli a különféle stílusú ruhákat, megmutatva a közönségnek, hogy bizony az ízléses öltözködés minden korosztály számára fontos.

Büki Pálné Erzsébet kivételes lelkesedéséből sokan erőt meríthetnek
Fotó: Szakony Attila

A hölgyek az országot és a határokon túli helyeket bejáró kirándulásai is egyedülállóak, hiszen idegenvezető helyett a különféle úti célokból a tagok készülnek fel. A kis-előadásokon keresztül az utazások tevékeny részeseivé válnak, s később sokkal szívesebben emlékeznek vissza az élményekre. S lelkes vezetőjük minden magyar állomáson igyekszik felkeresni az adott település nőklubjának a képviselőit. Ilyenkor a beszélgetések mellett lehetőség nyílik a tapasztalatcserére is. A klub széles társadalmi bázissal rendelkezik, ezért 2006-ban pártoló tagságot alapított. Mára több mint százan, férjek, élettársak, de számos külsős is erkölcsileg támogatja a működésüket azzal, hogy részt vesznek az eseményeiken.

- Már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettünk a nehéz sorsú emberek támogatására – tette hozzá Büki Pálné. – Elsőként az erdélyi Ördöngösfüzes magyar nyelvű bibliotékával gazdagodott, majd tíz éven át a kanizsai nevelőotthonnak gyűjtöttünk, aztán a javítóintézet könyvtárának összeállításában segítettünk. Az idén újabb kihívásként a Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonát támogatjuk.

A hölgyek aktivitása, energiája példamutató lehet a jövő generációjának. Azonban egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a 40 évesek a kötöttségek s az állandó rohanás miatt nem szívesen járnak már klubokba. Büki Pálné viszont tapasztalatból pontosan tudja, hogy egy ilyen közösség csodákra képes, ugyanis a hölgyek néhány órára minden bajukat elfelejthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában