Kultúra

2014.01.22. 20:05

Himnusz ezer torokból

Zalakaros - Több ezer magyar általános és középiskolás szavalta szerdán együtt Kölcsey Ferenc Himnuszát.

Horváth-Balogh Attila

Az Együtt szaval a nemzet címet viselő programra a magyar kultúra napja alkalmából került sor a miniszterelnökség és Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó támogatásával. A monstre versmondás célja a hagyományőrzés fontosságának hangsúlyozása, a nemzeti tudat erősítése volt. Különlegességét az adta, hogy a magyar iskolák diáksága határon innen és túl a közös versmondás révén egyetlen nagy közösséggé ölelkezhetett össze az internet, pontosabban a YouTube videómegosztó portál, egy webkamera és a Google+ szolgáltatás segítségével. Valamennyi iskolában pontban 10 órakor kezdték el szavalni a tanulók Jordán Tamás színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója virtuális „vezénylésével" nemzeti imádságunkat. A művész a Budajenői Általános Iskolából dirigálta az akciót.

 

A kezdeményezéshez csatlakozott a zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is. Itt ötven 3.,4. osztályos és felső tagozatos diák szavalt egyszerre az iskola könyvtárában. Produkciójukat a helyiségben elhelyezett webkamera révén azonnal láthatta ország-világ a YouTube-on.

– Azért döntöttünk a csatlakozás mellett, mert azt gondoltuk, hogy ezzel is a művészetek egy újabb ágát ismertethetjük meg a gyerekekkel – hallottuk Grófné Csatos Andreától, az oktatási intézmény vezetőjétől. – Versmondásra vehetjük rá azokat is, akik eddig nem foglalkoztak ezzel. De természetesen, legjobb szavalóinkat is csatasorba állítottuk.

Három diákot, Kovács Lucát, Horváth Tamarát és Koma Bencét pedig arról kérdeztük, hogy vajon mennyire volt nehéz Jordán Tamás instrukciói szerint szavalni?

– Könnyen ment, hisz a Himnuszt tudjuk – hallottuk a hetedikes Lucától. A szöveggel Tamara szerint sem volt gond, de Jordán Tamás néha másként „integetett", mint ahogy azt a gyerekek várták. Bencétől pedig azt tudtuk meg: szerinte a Himnusz egyszerre pesszimista és optimista, letargikus és a nemzeti büszkeség ébresztője.

Amúgy a YouTube-ra kikerült felvételekhez április 11-ig, a magyar költészet napjáig lehet újabbakat feltölteni, a legnézettebb és legprofibb produkciókat jutalmazzák.

Üröm az örömben: az Együtt szaval a nemzet honlapján semmi információt nem találni arról, hány iskola kapcsolódott a programhoz, s ezek közül hány a zalai. Az illetékes pedig egész nap nem vette fel telefonját, s üzenetet sem hagyhattunk – hangpostája sem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!